Служителите в технологични компании и техни огромни заплати са обвинявани до голяма степен за нарастващите наеми в Сан Франциско. Когато става въпрос за намирането на жилище, търсенето значително надхвърля предлагането.

Оказва се, че същото нещо се случва и с търговските имоти в града.

Според The Information през 2010 г. средният наем на офис площи е бил средно 366 долара на кв. м.

Днес наемите са офиси от клас А са нараснали с близо 90% до средна стойност от 693 долара, според CBRE. За сравнение на върха на дотком балона през третото тримесечие на 2000 г. наемите са били средно 723 долара.

В момента също така на пазара има доста по-малко свободни офис площи в сравнение с преди няколко години.

В момента се строят над 334 000 кв. м. нови офис площи като за 65% от тях вече са сключени договори за наем.

"Някои от тези офиси все още не са построени. Някои пък коитовсе още се строят мат предварителни договори, което означава, че някоя компания е платила депозит и запазила офиса. На фона на нарастващите изисквания от страна на наемодателите, финансовите рискове за наемателите могат да бъдат значителни," пише Ерик Нюкамър в The Information.

Salesforce, Twitter, Dropbox, Adobe, Google и Square са сред най-големите офис наематели в града, като всяка от компаниите има по над 27 800 кв. м. офис площи под наем.

В последните 6 месеца Google, Salesforce, LinkedIn, Twitter, Dropbox и Uber са подписали договори за 185 800 кв. м. офис площи, което ще доведе нова вълна от хиляди нови служители.

На фона на тази силно конкурентна среда организациите с нестопанска цел и новосъздадените компании изпитват затруднения с разрастването на бизнеса си.

Наемът на една от тези организации In-Home Supportive Services Consortium наскоро е нараснал от 193 на 484 долара за кв. м. Екипът й е бил принуден да се премести в офис в мазе без прозорци.