През третото тримесечие на 2009 година новите офис площи продължават да се увеличават, като са се появили нови 21 900 кв.м и наличността достигна 988 000 кв.м, сочат данни на Forton International.

Офис пазарът продължава да страда от силно ограничения брой сделки въпреки позитивните сигнали за по-високо търсене от страна на потенциални наематели през тримесечието.

Наемните нива в София са под натиск поради множеството нови офис проекти, които се очаква да се завършат през 2010 г.

Наемодателите се опитват да привличат наематели с гратисни периоди и стъпаловидни наеми, но същевременно се стремят да запазят желаните от тях наемни нива в дългосрочен план.

Усвояването на офис площи продължава да спада, като основният двигател на пазара остава оптимизирането на фирмените разходи под формата на предоговаряне на съществуващите договори за наем или преместване при по-добри наемни нива.

Новите усвоени офис площи през третото тримесечие са в размер на 10 700 кв.м при 65 000 кв.м нови заети офис площи през третото тримесечие на 2008 година.

Средните наемни нива за офиси клас А в София спадат до 14 евро кв.м в сравнение с 19 евро за кв.м година по-рано. При офисите клас В и С наемите са съответно 9 и 4.5 евро за кв.м при 14 и 8 кв.м през третото тримесечие на 2008 година. Процентът на незаети площи се повишава с 2% за тримесечие и вече достига 14.5% за офиси Клас А в София.

През третото тримесечие, доходността на офиси клас А в София се запазва на нивото от второто тримесечие - 11%, при 7.5% само преди една година.

В резултат на рязко влошените пазарни условия от последното тримесечие на 2008 година и затегнатата кредитна политика, много от най-значителните офис проекти бяха замразени за неопределено време. Общата площ на замразените офис проекти в София достига внушителните 745 000 кв.м.