Последните данни от изследване на Savills на офис пазара в Европа показват, че в някои от страните увеличението в заетите площи от началото на годината е доста съществено, пише Europa.re.

Според данните в столицата на Белгия – Брюксел, от началото на годината наетите офис площи са се увеличили с около 6.4%, като общата им площ достига 285 хил. кв. м. Такова увеличение надминава и най-смелите прогнози на специалистите в началото на тази година.

Общата площ на офисите в града отчита увеличение с 2%, в сравнение със същия период на миналата година, става ясно още от изнесените данни на Savills.

За периода от началото на годината са били реализирани 14 по-големи сделки за наем на офис, като при всяка една площта е била по-голяма или около 5 хил. кв. м.

Като цяло, търсенето на офис площи на пазара в белгийската столица остава стабилно, като голяма част от специалистите отдават този факт на реализирането на няколко на брой големи по мащаб на наетата площ сделки.

Цената на квадратния метър в централните и други най-престижни локации на града остава почти непроменена за периода.

Според данните на агенциите за недвижими имоти в страната в някои региони на столицата се наблюдава известно движение в цените на квадратния метър, като то е предимно нагоре.

Инвестициите в Белгия в офис площи от началото на годината са разпределени по равно между чуждите и родни инвеститори.

Според очакванията на по-голямата част от специалистите в сектора, общият обем на инвестициите в сектора се очаква да достигне около 3 млрд. евро до края на тази година. Това обаче ще бъде спад, в сравнение с миналата година, с около 40% става ясно от изнесените данни.