Активността на офис пазара в Мадрид се върна на нивата от 2002 г., когато той се намираше в сериозна криза, пише PropertyEU.

През лятото на тази година в испанската столица беше отчетен спад от около 50% спрямо същия период на миналата 2007 г., сочат данни на консултантската компания Savills.

Въпреки че активността на офис пазара по принцип е по-ниска през летните месеци, тази година са били наети едва около 105 хил. кв. м офис площи. За сметка на това се забелязва ръст с 15% в наетите площи около околовръстното шосе на Мадрид, защото пвечето от тези офиси се намират в новопостроени сгради, като цените им са по-ниски в сравнение с тези в централните части на града.

В момента месечните наеми на квадратен метър офис площ в централните част на Мадрид се движат около 45 евро, като се очаква през следващата година да започнат бавно да се понижават.

Според данните, за трите тримесечия от началото на тази година, инвестициите в сектора са се понижили с около 45%, спрямо същия период на миналата година.

Въпреки че на пазара има повече сгради, обявени за продажба, купувачите имат доста различни очаквания за цените от тези на продавачите.

Намаленията на първоначално обявената цена понякога достигат 40%.