Заради огромното свръхпредлагане офисите са най-рисковият сегмент на българския имотен пазар. Това е мнението на специалисти, взели участие на международния форум "Риъл Виена". Те поставят София в групата на опасните пазари заедно с Белград, Москва и Киев - с много свободни площи и неспиращо строителство на нови сгради.

"Бъдете внимателни! 450 хил. кв. метра нови площи ще бъдат завършени в близко време в София. Това може да предизвика допълнителен спад на наемите", предупреди Роман Клот, управляващ директор на консултантската компания NAI Atrium. Клот очаква офисните нива да се стабилизират едва догодина.

"В момента не бихме инвестирали в офиси в покрайнините на София. Единствено центърът на града остава атрактивно място. Търсене винаги ще има там, а предлагането е ограничено", каза Гертруд Майзел-Ортнер, член на управителния съвет на австрийската компания "Иморент". Дружеството е дъщерно на Ерсте банк и скоро ще прави първа копка на офис сграда близо до централата на Уникредит Булбанк.

"България и Румъния бяха най-засегнати от кризата и пазарите там ще се възстановят последни. Досега се съживи инвестиционният пазар в Полша и Чехия. Тази година купувачите се завръщат в Унгария и Словакия. В другите източноевропейски страни движение почти няма", коментира Андреас Ридър, управляващ директор на консултантската компания CB Richard Ellis. Според него България страда донякъде заради гръцката дългова криза и проблемите в Румъния, които хвърлят сянка върху целия регион. И все пак на изложението във Виена Ридър засякъл чуждестранен бизнесмен, който активно преговарял по три инвестиционни сделки у нас.

"Инвеститорите преоткриват Полша, Чехия и Словакия. Те ще се завърнат в България през 2011-2012 г.", прогнозира Гералд Антонич, отговарящ за развитието на проекти в "Иморент". Той допълни, че в началото ще се търсят само първокачествени активи, които са с отлична локация и са пълни с наематели.

Източник: в. Труд