Офис пазарът в Варшава продължава да поддържа първото си място в сегмента на Стария континент, пише property-magazine.eu.

Според статистическите агенции Feri Rating & Research AG той е една от най-добрите и надеждни дестинации за инвеститори в сектора. Основната причина за това е почти минималният риск, който съществува, сочат данни от проучвания.

В по-дългосрочен план от Feri очакват наемите на офисите клас А и В в полската столица да продължат да се покачват. Годишните цени на офисите също се очаква да запазят положителната си тенденция за растеж.

Очакванията на анализаторите и специалистите са търсенето на офиси във Варшава да запази високите си нива, както в средата на 90-те години на миналия век. Градът е главният център на търговска активност в страната, както и седалище на всички големи международни компании и правителството.

С влизането на държавата в границите на ЕС Варшава стана отправна дестинация за всички световни компании, имащи желание да разширяват дейността си на пазарите в страните в Източна Европа.

В последните няколко години новопостроените офис площи се увеличиха значително, като освен това качеството на сградите и материалите, използвани за строителство, непрекъснато се повишава.

Според прогнозите наемите на най-луксозните офиси в Варшава се очаква да скочат най-малко с 25%, като достигнат 29 евро за кв. м в следващите 5 до 10 години. За офисите, разположени в по-отдалечени от централната част на града сгради, цената ще се движи между 19 и 22 евро за кв. м.