Около 12.5 млрд. лв. ще са приходите в строителството

1051
Около 12.5 млрд. лв. ще са приходите в строителството

35 000 души до края на тази година ще бъдат освободени от строителството, стана ясно на пресконференция след среща между министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев с Камарата на строителите в България. Браншът е в очакване на реалното строителство по оперативните програми, което да започне през април-май.

Председателят на Камарата на строителите в България Симеон Пешов посочи, че ситуацията в отрасъла е тежка. Към момента до септември строителните фирми отчитат с около 30-35 % по-малко поръчки в сравнение със същия период на предходната година. „Ние сме наясно, че върхът от 16 млрд. лв. строително-монтажни дейности през средата на 2008 г. няма да бъде достигнат", каза той.

Отрасълът ще реализира тази година около12.5 млрд. лв. и около 35 000 души до края на тази година ще бъдат освободени от отрасъла, каза Пешов.

„На нас ни е ясно, че други пари освен по оперативните програми, няма да има", посочи Пешов. Февруари-март ще бъде най-тежко за строителния бранш.

„За нас ще е добре, ако до февруари-март бъдат подписани повече договори по оперативните програми", посочи още той. Така през април и май ще се строи.

Камарата е представила своите допълнителни предложения по Закона за ДДС, тъй като за фирмите забавеното връщане на данъка е голям проблем.

14 дневен срок за връщане на ДДС са поискали на срещата в МРРБ от Камарата. Направени са и предложения за промени в ЗОП за повече прозрачност, еднаквост в документите и на общинско, и на национално ниво, да няма дискриминация на фирми и дъмпинг от страна на фирми. Дъмпингът е ужасен и за строителя и за държавата и за обществото, смята Пешов.

Министър Росен Плевнелиев посочи, че според данните на камарата за последните 18 месеца не е имало нито една нова обществена поръчка за проект за каквото и да било.

1500 фирми не са потвърдили участието си в държавния регистър за строителната фирма, което означава, че тези фирми няма да участват в никакви обществени поръчки.

Източник: БНР

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg