В. „Труд“ представи очакванията на представители на пазара на имоти за стартиращата 2012 г. Какви са надеждите на сектора, какви пазарни тенденции и решения очертават те, вижте от техните отговор

Трябва добра промоция на България в чужбина

2012 г. със сигурност няма да бъде лека за бизнеса като цяло и в частност за сектора на недвижимите имоти. Но ние вече 3 години работим в такъв режим и малко или много сме успели да се адаптираме и да постигнем някакъв баланс в бизнеса си.

През т.г. едва ли ще наемаме нови хора, по-скоро ще запазим наличния персонал и ниво на заплащане, като продължаваме да преструктурираме и оптимизираме дейността си.

Конкретно за сектора на недвижимите имоти от голямо значение за излизане от кризата е връщане на чуждестранния интерес към покупка на имоти. Този интерес би могъл да бъде възвърнат с по-активна промоция на страната ни сред потенциални купувачи в чужбина.

Правителството би могло да помогне, като бъдат улеснени процедурите за получаване на визи за собственици на имоти от страни извън ЕС, най-вече на Русия, както и с отпадане на ограничението за притежаване на земя от чуждестранни физически лица.

ПОЛИНА СТОЙКОВА, оперативен директор на компанията за недвижими имоти “Бългериан пропертис”

Търсещите лесна печалба не се справят в кризата

Прогнозата на АДРЕС е по-скоро оптимистична - както за икономиката като цяло, така и за сектора, в който ние работим. Пазарът на жилища ще остане благоприятен за купувачите на имоти. Ако преди 4 г. имахме високи цени и ниски лихви, преди 2 - ниски цени и високи лихви, то днес сме свидетели на рядката комбинация ниски цени - ниски лихви. Покупката на имот е наистина изгодно начинание, което ще направи пазара активен.

Кризата промени икономическата обстановка и в България, и в чужбина. Основен акцент и през т.г. ще бъдат браншовете, свързани с услугите. През последните години тяхното ниво се повиши значително, тъй като бизнесът осъзна, че трябва да бъде ориентиран към дългосрочни отношения с клиентите. Търсещите лесна и бърза печалба не успяха да се справят с кризисните условия, затова независимо в кой сектор оперира дадена компания, тя трябва да отдели специално внимание клиентите да бъдат доволни.

ГЕОРГИ ПАВЛОВ, изпълнителен директор на Адрес Недвижими Имоти АД

Ще запазим нивата на заплатите в компанията

Надяваме се през 2012 г. спадът на цените на имотите, което регистрирахме от средата на м.г., да спре. Истината обаче е, че никой все още не може да каже какво ще се случи с цените на имотите. България вече не е остров в световния океан, а е икономически и политически обвързана и зависима от процесите, които се случват в Европа и света. В момента виждаме, че ситуацията не е лека за доста държави и не знаем как тази нестабилност би се отразила върху нас утре.

Но по принцип за т.г. в “Явлена” планираме да запазим нивата на възнагражденията, да поддържаме същия брой на административния персонал и да увеличим търговците в компанията.

Добре би било правителството да направи стъпки за подпомагане на малкия и средния бизнес, които са основно застрашени от трусове в икономиката, а същевременно с това са достатъчно гъвкави и приспособими, за да успяват да реагират бързо на промени в средата.

ДЕНИЦА ГЕОРГИЕВА, мениджър човешки ресурси в агенцията за недвижими имоти “Явлена”