Orchid Developments Group се очаква да обяви международен търг за подизпълнител за строителството на Гранд-МОЛ във Варна в края на юли или началото на август. Изкупните работи на мястото на бъдещия МОЛ се осъществяват от българска компания, каза пред журналисти Офер Миретцки, изпълнителен директор на компанията.

През четвъртото тримесечие на 2009 г. се очаква обектът да бъде открит, а година по-късно да бъдат пуснати в експлоатация и офис сгради към МОЛ-а. Днес компанията получи сертификат за инвеститор първи клас от Българската агенция за инвестиции.

За три години по проекта се предвижда да бъдат вложени 76 милиона евро, каза изпълнителният директор на агенцията Стоян Сталев. МОЛ-ът ще бъде със 155 хиляди квадратни метра разгъната площ, 36 хиляди квадратни метра подземни гаражи.

Очаква се да се създадат около 1000 работни места. Основната сграда на търговския обект ще е два пъти по-голяма от МОЛ-София.

Orchid Developments Group е от 8 години на българския пазар и е инвестирала в цената повече от 100 милиона евро. Сталев посочи, че през есента се очаква да влязат в сила промените в Закона за насърчаване на инвестициите.

Според него занапред административната подкрепа ще продължи да се осигурява за знакови проекти в търговията и туризма - като спа и голф центрове. Подкрепа ще има за проекти в индустрията, енергетиката и логистиката.