Базираната в Люксембург строително-инвестиционна компания Orco Property Group очаква през 2010 г. да започне строителни работи по проекта си в центъра на Прага, който на стойност 3 млрд. евро, е заявил вице-президентът на компанията Алес Вобруба, предава Reuters.

Orco закупи парцел с размер 27 хектара до железопътната гара Бубни в Прага през 2006 г. за 1.1 млрд. чешки крони (70.77 млн. долара).

Компанията планира да построи 1.2 млн. кв. м. офис площи, апартаменти и търговски площи в района. Проектът включва и построяването на болница, детска градина и може би университетски кампус.

"Ще бъдем доволни, ако успеем да променим устройствения план до 2010 г., което ще ни позволи да пристъпим към първата фаза на проекта", е заявил Вобруба.

Orco ще раздели проекта на 25 или 30 части и ще финансира всяка от тях по отделно, според Вобруба, който обаче отказва да съобщи повече подробности на този етап.

Акциите на Orco са паднали с 60% през последната година, до най-ниското си ниво от 850 крони за брой на Пражката фондова борса днес. Спадът е в резултат на кредитната криза в САЩ, която породи съмнения относно финансирането на бързата експанзия на компанията в Централна и Източна Европа.

Завършването на проекта Bubny ще зависи от ситуацията на пазара на недвижими имоти.

В момента целта на компанията е проектът да бъде завършен през 2018 г., според Вобруба.

Orco Property Group отчете една от най-сериозни си финансови загуби в размер на 13 млн. евро за първото тримесечие на тази година. За сравнение- за същия период на миналата година компанията е регистрирала печалба от около половин милион евро.

Продажбите на компанията през първата четвърт на тази година са спаднали близо пет пъти, в сравнение със същия период на 2007 г., достигайки 47.2 млн. евро.