Настоящата година като цяло бе добра за пазара на недвижими имоти. Наблюдава се стабилизиране на сделките и цените, както и повишение на активността и броя на сделките. Ето някои от трендовете при имотите, които е възможно да наблюдаваме догодина:

Вижте още: Какво се случи с цените на имотите през 2015 г.?

Цените на имотите и наемите ще продължат да растат с плавни темпове

През тази година цените в столицата, където пазарът е най-активен, са се повишили с между 8 и 12% при различните типове имоти (на база на офертните цени). С подобни темпове се повишаваха и наемите.

Много е възможно през следващата година да наблюдаваме известно забавяне в ръстовете, но те все още да са положителни.

Ще се променят в известна степен двигателите на търсенето и предлагането

Търсенето на имоти най-вероятно ще продължи да се предопределя основно от купувачите на първи имоти, както бе и през 2015-та година. Все по-значителен фактор обаче, по отношение на търсенето ще заема покупката „с цел инвестиция“.

Причините за това се крие в благоприятната среда. Налице са рекордно ниски лихви по депозитите, които карат депозантите да търсят други по-доходни инвестиционни алтернативи. Имотите винаги са били близки до психологията на родните инвеститори.

По отношение на предлагането, то се очаква съществено да се раздвижи, предвид на големия брой „размразени“ и „новостартирали“ проекти през последните две години, част от които могат да започнат да се появяват на пазара през втората половина на следващата година.

Малкото все още ще е на мода

Както вече казахме, инвестициите в недвижими имоти ще станата най-вероятно по-популярни догодина. Доходност от наеми в границите на над 5% са типични за водещите градове на страната, което е над десет пъти повече от това което може да се получи от депозит.

Предвид на това, че малките жилища се отличават с най-висока доходност от наеми, то този род имоти е възможно да останат в центъра на инвеститорския интерес и догодина и повишението в цените им да е изпреварващо. Тенденция наблюдавана и през отиващата си вече година.

Инвестициите на „зелено“ ще стават все по-често срещани

През последните две години инвестициите на „зелено“ бяха до голяма степен „табу“ за купувачите.

В условията на липса на достатъчно качествено предлагане на приемливи цени, както и раздвижването на кредитния пазар и предприемаческата дейност, този род сделки е възможно сериозно да се повиши през следващата година.

Завишеното предлагане на имоти, които ще бъдат завършени в рамките на година - година и половина (и достигнали до определена фаза на завършеност), при разумни нива, ще е до голяма степен в основата на тази тенденция.

Лихвите ще продължат да се понижават, процентът на сделките с ипотечни кредити ще расте

Добра новина за купувачите на имоти с кредити. В края на 2015 г. лихвите по ипотечните кредити се движат в рамките на 4.8% - 5.9%, като очакванията на Кредит Център са в края на 2016 година те да се движат в границите 4.25 – 5.25%.

Вижте още: Лихвите ще падат

Това ще бъде допълнителен стимул за новите купувачи, които досега са се чудили дали да купят своето първо жилище, или не.

Все още животът под наем ще е финансово по-изгоден

Темпът на повишението на наемите през изминаващата си вече 2015-та година бе равен на този на ръстът в цените на имотите. Това е много вероятно да се запази като тенденция и през следващата година и да затвърди статуквото -покупката на имот да става финансово по-изгодна от живота под наем след над 20 години.

Потенциалното по-нататъшно понижение на лихвите по кредитите се очаква леко да наклони везната в полза на покупката, но тя няма да е за предпочитане от хора, които не са сигурни, че поне следващите 15 години ще могат да плащат ипотеката си и няма да сменят местожителството си.

Купувачите ще искат повече срещу парите си

Купувачите винаги са искали хубави жилища срещу трудно спестените си средства – по-зелени, по-просторни, по-качествени. Това със сигурност ще продължи като тенденция и през следващата година.

Продавачите ще трябва да се постараят повече

Продавачите ще се слбъскат с действителността на добре информирани и мотивирани за покупка, но „не на всяка цена“, купувачи. Затова те ще трябва по-реално да оценяват имотите си, ако искат да ги продадат. Това включва да направят необходимите подобрения и привеждането им в добър търговски вид. Силната конкуренция от новите жилища, които ще излязат на пазара, допълнително ще оказват натиск върху продавачите.