Осем тенденции при имотите за 2016 г.

6470
Осем тенденции при имотите за 2016 г.

Настоящата година като цяло бе добра за пазара на недвижими имоти. Наблюдава се стабилизиране на сделките и цените, както и повишение на активността и броя на сделките. Ето някои от трендовете при имотите, които е възможно да наблюдаваме догодина:

Вижте още: Какво се случи с цените на имотите през 2015 г.?

Цените на имотите и наемите ще продължат да растат с плавни темпове


През тази година цените в столицата, където пазарът е най-активен, са се повишили с между 8 и 12% при различните типове имоти (на база на офертните цени). С подобни темпове се повишаваха и наемите.

Много е възможно през следващата година да наблюдаваме известно забавяне в ръстовете, но те все още да са положителни.

Ще се променят в известна степен двигателите на търсенето и предлагането

Търсенето на имоти най-вероятно ще продължи да се предопределя основно от купувачите на първи имоти, както бе и през 2015-та година. Все по-значителен фактор обаче, по отношение на търсенето ще заема покупката „с цел инвестиция“.

Причините за това се крие в благоприятната среда. Налице са рекордно ниски лихви по депозитите, които карат депозантите да търсят други по-доходни инвестиционни алтернативи. Имотите винаги са били близки до психологията на родните инвеститори.

По отношение на предлагането, то се очаква съществено да се раздвижи, предвид на големия брой „размразени“ и „новостартирали“ проекти през последните две години, част от които могат да започнат да се появяват на пазара през втората половина на следващата година.

Малкото все още ще е на мода

Както вече казахме, инвестициите в недвижими имоти ще станата най-вероятно по-популярни догодина. Доходност от наеми в границите на над 5% са типични за водещите градове на страната, което е над десет пъти повече от това което може да се получи от депозит.

Предвид на това, че малките жилища се отличават с най-висока доходност от наеми, то този род имоти е възможно да останат в центъра на инвеститорския интерес и догодина и повишението в цените им да е изпреварващо. Тенденция наблюдавана и през отиващата си вече година.

Инвестициите на „зелено“ ще стават все по-често срещани

През последните две години инвестициите на „зелено“ бяха до голяма степен „табу“ за купувачите.

В условията на липса на достатъчно качествено предлагане на приемливи цени, както и раздвижването на кредитния пазар и предприемаческата дейност, този род сделки е възможно сериозно да се повиши през следващата година.

Завишеното предлагане на имоти, които ще бъдат завършени в рамките на година - година и половина (и достигнали до определена фаза на завършеност), при разумни нива, ще е до голяма степен в основата на тази тенденция.

Лихвите ще продължат да се понижават, процентът на сделките с ипотечни кредити ще расте

Добра новина за купувачите на имоти с кредити. В края на 2015 г. лихвите по ипотечните кредити се движат в рамките на 4.8% - 5.9%, като очакванията на Кредит Център са в края на 2016 година те да се движат в границите 4.25 – 5.25%.

Вижте още: Лихвите ще падат

Това ще бъде допълнителен стимул за новите купувачи, които досега са се чудили дали да купят своето първо жилище, или не.

Все още животът под наем ще е финансово по-изгоден

Темпът на повишението на наемите през изминаващата си вече 2015-та година бе равен на този на ръстът в цените на имотите. Това е много вероятно да се запази като тенденция и през следващата година и да затвърди статуквото -покупката на имот да става финансово по-изгодна от живота под наем след над 20 години.

Потенциалното по-нататъшно понижение на лихвите по кредитите се очаква леко да наклони везната в полза на покупката, но тя няма да е за предпочитане от хора, които не са сигурни, че поне следващите 15 години ще могат да плащат ипотеката си и няма да сменят местожителството си.

Купувачите ще искат повече срещу парите си

Купувачите винаги са искали хубави жилища срещу трудно спестените си средства – по-зелени, по-просторни, по-качествени. Това със сигурност ще продължи като тенденция и през следващата година.   

Продавачите ще трябва да се постараят повече

Продавачите ще се слбъскат с действителността на добре информирани и мотивирани за покупка, но „не на всяка цена“, купувачи. Затова те ще трябва по-реално да оценяват имотите си, ако искат да ги продадат. Това включва да направят необходимите подобрения и привеждането им в добър търговски вид. Силната конкуренция от новите жилища, които ще излязат на пазара, допълнително ще оказват натиск върху продавачите.

Българският бизнес

Всичко по темата Новата 2016 г.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

nedovolen
# 0
18:06 | 22 June 2016
Според вас от пречещия банер как човек може да прочете статията?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg