Морската столица също дава мол-жертви. Миналата година кредитираща институция прибра един комплекс - фонд на Райфайзен централбанк си взе "Мол Варна" от шотландската "Милър".

Сега и 72-метровият "Варна тауърс" на бул. "Владислав Варненчик" има финансови проблеми. Това установяват одиторите на дружеството.

През 2010 г. собствениците на мола с двете офис кули са взели допълнителен кредит от Пиреос банк и така дължат общо 36 млн. евро. Наложило се е да бъде заложен друг имот пред банката освен търговския център. Дружеството е предоговорило условията за погасяване на заема, но банката е наложила трайни ограничения за разплащане с доставчиците, казват одиторите. Така собствениците на мола дължат 2,2 млн. лева към контрагенти.

Инвеститори във "Варна тауърс" са Марин Згурев и Антонио Бухтияров. От компанията признават, че стагнацията на пазара на имоти е ограничила възможността за получаване на "адекватни наеми" за търговските площи. Конкуренцията край морето е сериозна - там действат "Мол Варна", "Гранд мол Варна" и "Пфое мол", който се превърна в аутлет център.

В доклада си за дейността през 2010 г. ръководството на "Варна тауърс" признава, че при неблагоприятно развитие на ситуацията е възможно да подаде молба за обявяване в несъстоятелност. Проблемно е завършването на част от комплекса. По план през 2011 г. трябва да се инвестират 5,5 млн. лв. за офис частта и довършителни работи в мола.

Водят се преговори за осигуряване на допълнително финансиране. Но към края на 2010 г. те не са финализирани поради проблеми с финансиращата банка. Ако парите не бъдат осигурени, дружеството ще търси възможност за частична продажба на офис сградите или на целия комплекс. Марин Згурев призна, че преговаря за продажба на комплекса с няколко инвестиционни фонда.

На конференция в София през 2010 г. Згурев се запомни с цитата: "Розовият период за моловете приключи. Много от новите проекти, особено извън София, се сблъскват с големи проблеми. София е единственото място, където потреблението има потенциал да подкрепи мащабни търговски проекти. В останалите градове клиентите са със значително по-ниска покупателна способност".

Оказа се пророк!

Източник: в. Труд