От 2010 г. продажбата на апартамент в Румъния ще става само с енергиен "паспорт". Документът, наречен официално "сертификат за енергийни характеристики", ще показва какви са реалните разходи за отопление на въпросното жилище, пише днес в. "Ромъния либера".

Изданието посочва, че румънският пазар на недвижимите имоти ще бъде съществено повлиян през следващите години от този документ, който ще трябва задължително да се представя при продажбата или наемането на апартамент.

Документът ще посочва колко добра е топлоизолацията на сградата и имплицитно - какви са реалните разходи за отопление. Руксандра Клечу, председател на Румънската асоциация на агенциите за недвижими имоти, посочва, че сертификатът за енергийни характеристики ще се отрази на пазара на имотите и хората, които си купуват жилище в по-стара сграда ще бъдат наясно с това, че разходите по поддръжката на апартамента ще бъдат по-високи.

Първият етап на прилагане на закона започва още тази година, когато техническата документация на всички новопостроени жилища трябва да включва и сертификат за енергийни характеристики, посочва "Ромъния либера".

Законът, който налага това, бе приет в отговор на препоръките на Европейския парламент и на Съвета на ЕС за прилагане на специфични мерки за енергийна ефективност на сградите, отбелязва изданието.

Сертификатът ще се издава за жилища, офиси, училища, детски градини, болници, хотели и други видове сгради и ще бъде валиден за период от 10 години от датата на издаването му. Документът ще съдържа и препоръки за намаляване на разходите чрез подобряване на енергийната ефективност на сградата.

Засега сертификат имат само сградите, включени в националната програма за топлинна реабилитация, тоест 670 имота, към които се добавят новопостроените. За останалите,
собствениците ще трябва да получат сертификат, за да могат да ги продават след 1 януари 2010 година. Те ще трябва да се свържат с един от близо 170-те оторизирани енергийни одитори. Цената за одита на квадратен метър застроена площ ще бъде между четири и седем евро.

Собствениците, които не притежават сертификат за енергийни характеристики, няма да могат да продават жилищата си, пише "Ромъния либера". В. "Зиуа" пък съобщава днес, че сметките за парно в Букурещ за отоплителния сезон 2007-2008 г. може да нараснат с 28 процента, според предложение на правителството за увеличаване референтната цена на гига калорията, която в момента е 107,5 леи. (едно евро се разменя за 3,18 леи)

През юли компанията РАДЕТ поиска увеличение с 40 процента на цените за пренос и разпределяне на топлоенергията към жилищата на букурещяни, но националното управление за регулиране на комуналните услуги предложи на правителството увеличение от 28 процента на референтната цена на гига калорията, припомня вестникът.