Секторът на недвижими имоти в България има голям, неизползван капацитет. Търсенето на недвижими имоти ще продължи с обнадеждаващи темпове и през тази година. Това е особено валидно за сектора на търговските и индустриални имоти, както и за секторите на офис и жилищните имоти, защото на този етап на развитие България има голяма нужда от съвременни търговски, индустриални, офисни, жилищни площи. Това съобщиха за Profit.bg от Прайм Пропърти БГ АДСИЦ.

Анализаторите на Прайм Пропърти очертават седем основни тенденции за развитието на акционерните дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ) с дейност секюритизация на недвижими имоти за 2008 г.

На първо място са поставени предстоящи увеличения на капитала на АДСИЦ. Наблюденията на Прайм Пропърти показват, че и през 2008 г. ще продължи да се увеличава капитала на дружествата със специална инвестиционна цел. Потенциалът на този тип компании до голяма степен се дължи на продължаващото възходящо развитие на пазара на недвижими имоти в България.

Втората тенденция е нарастване на инвестициите в търговски и индустриални сгради. Според компанията производствените и индустриални сгради ще бъдат едни от най-перспективните за инвестиция тази година. Все още се развива и големият потенциал на търговските сгради, поради което изграждането на молове ще продължи.

Продължаване на тенденцията за строителство по поръчка (build to suite) е третата насока за развитие през 2008 г. Според прогнозата ще нарасне процентът на инвестиции в нови сгради, построени по поръчка на своите собственици. За този тип строителство инвеститорът не търси купувач, така рискът му е минимален, а собственикът получава нещо, построено според потребностите му, без нужда да се доразвива.

Четвъртата тенденция е насочване към реализиране на повече сделки от типа sale and lease back (продажба с обратно изкупуване). С времето АДСИЦ ще се занимават все по-малко със строителство, прогнозират от Прайм Пропърти.

Постепенно, с придобиването на повече собственост, те ще започнат да инвестират в готови сгради, които да поддържат и отдават под наем. През следващата година дружествата със специална инвестиционна цел ще реализират повече сделки от типа sale and lease back (продажба с обратно изкупуване), тъй като този тип сделки са изгодни и за двете страни – продавачът получава средства за инвестиции в нови технологии, а дружеството си осигурява дългосрочен наемател и добра доходност.

В този тип сделки АДСИЦ ще покажат силната си страна - ще акумулират по-големи капитали и ще използват опита на мениджърския си екип. Прайм Пропърти завърши първата си такава сделка за готова сграда в Ботевград, като предишните собственици останаха като наематели. Общата инвестиция на сделката възлиза на 2.2 млн., а годишната печалба е 18%.

Малките градове ще привлекат все повече вниманието на АДСИЦ, смятат от дружеството, като ръстът на инвестициите в по-малките градове ще е петата насока на развитие на сектора. Позитивна тенденция е инвестирането в крупни проекти не само в София или в големите градове, но и извън тези райони.

Това ще даде възможност на населени места с под 50 хил. жители, които имат слаба икономика в момента, да станат част от бума в недвижими имоти, който за София и големите градове (Варна, Бургас, Русе, Стара Загора) е вече факт.

През 2008 г. се очаква повече индивидуални инвеститори в АДСИЦ, заради по-малкия риск на вложенията. Това ще се дължи на няколко основни факта. Прогнозите на Прайм Пропърти сочат, че заради по-малките промени при акциите REIT, (в сравнение с останалите книжа на борсата), се очаква интересът от страна на индивидуалните инвеститори към АДСИЦ да нарасне.

Все повече играчи на борсата ще предпочетат да вложат парите си в такъв тип дружества, като се възползват от ниските цени на акциите в момента. На този етап много малко АДСИЦ раздават дивиденти, когато започнат да го правят, цените на акциите им ще се покачат.

На последно място очакванията включват, че доходността от АДСИЦ ще бъде над средната за пазара. Това до голяма степен ще зависи от движението на цените на активите на дружествата, но очакванията са тази доходност да е над средната за пазара. Прайм Пропърти разглеждат проекти, чиято очаквана възвръщаемост е най-малко 20%, посочват от дружеството.

От Прайм Пропърти БГ съобщиха, че са получили разрешение за строеж за изграждането на второто си ваканционно селище – Корал Резидънс, на север от Лозенец, община Царево. Проектът е обща инвестиция с Immoeast от Австрия, стратегически инвеститор в дружеството. Цялата инвестиция е около 40 млн. евро, а очакваната норма на печалба от проекта е 34%.

Днес акциите на компанията поевтиняха с 1.96%, до средните 1.5 лв. и изтъргуван обем от 915 книжа.