Най-високата сграда в света, усукана под ъгъл от 90 градуса, Infinity Tower в Дубай вече има ново име - Cayan Tower, а компанията, която я е построила, не планира да прави копие на сградата където и да било по света.

Високата 310 м сграда със 75 етажа беше открита вчера в Дубай Марина.

През миналата седмица Emirates 24|7 информира, че строителната компания Cayan Investment and Development, е получила сертификат за завършването на сградата.

“Има повече от една сграда с името Infinity, а ние искахме нещо по-различно, затова сменихме името“, казва председателя на компанията Ахмед Ал Хати.

Cayan Tower е усукана по подобие на сградата Turning Torso в Малмьо, Швеция.

Всеки етаж е завъртян под ъгъл от 1.2 градуса, за да бъде постигнато пълно усукване на сградата под ъгъл 90 градуса, придаващо ѝ формата на спирала.

Cayan Tower разполага с 495 апартамента, като 80% от тях вече са продадени. Сградата има седем високоскоростни асансьора, които се движат със скорост от 8 м в секунда.

Ал Хати засега отказва да обяви цени, на които ще се продават непродадените 20% от жилищата, като заяви: “Не бързаме да продаваме. Ще започнем продажбите, когато времето е подходящо.”

Общо 68 апартамента в Cayan Tower са обявени за продажба на сайта propertyfinder.ae, като цените им варират между 4 100 долара на кв. м. и 6 150 долара за кв. м.

Дубай вече разполага с Burj Khalifa (828 м. височна), която е най-високата сграда в света, Princess Tower (414 м.), която е най-високата жилищна сграда в света и JW Marriott Marquis (355 м.), която е най-високият хотел в света.

Според данни на Emporis Дубай има общо 1 881 високи сгради и проекти за такива. От тях 856 са построени, 627 са проектирани, 355 се строят, а една е разрушена. Общо в Дубай има 909 високи сгради и 448 небостъргача.

Infinity Tower е проектирана от Skidmore Owings and Merrill, компанията, която стои зад Burj Khalifa.

Cayan планира да започне два нови проекта в Дубай, които ще бъдат обявени скоро, заяви Ал Хати.