Днес бе открит най-високият небостъргач в Китай – високата 492 метра сграда във финансовия център Шанхай - Shanghai World Financial Centre.

Финансовата сграда е вече отдадена на 45% на водещи институции, като надеждите на инвестиралите в нея 1.14 млрд. долара собственици е, че до една година тя ще бъде отдадена на 90%.

Въпреки финансовата криза, развихрила се в световен мащаб и засегнала и финансовите пазари в Китай, в новия небостъргач се помещават водещи институции като Sumitomo Mitsui Banking Corp, Mizuho Corporate Banking Corp, BNP Paribas и Commerzbank.

"Наблюдаваме известен хаос на световните финансови пазари, но аз съм убеден, че няма да се отрази на финансовата среда в Шанхай", заяви главният изпълнителен директор по изграждането на 101-етажната кула.

Положителните очаквания за менажирането на сградата обаче рязко противоречат на негативната обстановка, наблюдавана на пазара на недвижими имоти в световен мащаб - и особено на офис пазара.

Тежката ситуация за банките, реализиращи милиарди загуби, в резултат на отписване на активи и ипотечната криза, затягат допълнително обстановката.

"Шанхай току-що се оформя като световен финансов център и не мисля, че има опасност за изключително силно свиване на търсенето на офиси", заяви още главният мениджър на сградата.

Той признава обаче, че ситуацията значително се е променила от преди една година.