Първият обновен жилищен блок по проекта на Програмата за развитие на ООН „Демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради” беше открит днес в Бургас. Инициативата е реализирана съвместно от МРРБ и ПРООН, с партньорството на Община Бургас.

Жилищната кооперация представлява 5-етажна сграда, с 10 апартамента, въведена в експлоатация през 1989 г. и строена по системата едропанелно жилищно строителство (ЕПЖС). Извършените строително-ремонтни дейности възлизат на обща стойност 124 044 лева и включват поставяне на допълнителна външна топлоизолация на покрива, ограждащите стени и плоча над сутерена и подмяна на външната дограма. Тези дейности ще ограничат топлинните загуби, а очакваните разходи за отопление съществено ще се намалят.

Ремонтиран и отводнен е покривът и е подменена хидроизолацията му. Сменени са също така амортизирани инсталации в общите части на сградата, за да се намалят загубите на питейна вода и на топлинна и електрическа енергия. Цялостното обновяване на блока гарантира енергоспестяващ ефект, подобрени шумоизолационни характеристики и защита на конструкцията на сградата от климатичните влияния.

Подобрени са още видът и сигурността на общите помещения в сградата, като са боядисани стените на стълбищната клетка и са ремонтирани вратата, козирката и стъпалата на входа.

Собствениците са платили 80% от стойността на строително-ремонтните дейности на своите имоти и са получили съфинансиране от страна на проекта в размер на 20%. Максималната сума, заплатена от собственик на жилище в сградата, възлиза на 5 898 лева.

Източник: БГНЕС, Снимка: БГНЕС