В Университета по архитектура, строителство и геодезия, Баумит България връчи почетния кристален куб на най-красивите фасади в България за 2008 г. Целта на конкурса е да бъдат оценени сградите, които умело съчетават изобретателността на архитекта с високото качество на използваните продукти.

Първа награда „Фасада на годината 2008" (почетен кристален куб на Баумит и парична награда от 1500 лв.) в категория „Административни и обществени сгради и хотели" спечели СПА Клуб „Централ", гр. Хисаря с проектант арх. Светлана Черкезова и инвеститор на обекта и заявител в конкурса Би Къмпани ООД. Изпълнението е по стопански начин.

Първа награда „Фасада на годината 2008" (почетен кристален куб на Баумит и парична награда от 1500 лв.) в категория „Възстановително строителство" бе присъдена на офис сграда с магазини за непромишлени стоки и банков офис, гр. София, ул. Княз Ал. Батенберг 4. Проектанти на санирането на сградата са арх. Константин Антонов и арх. Иван Битраков от фирма „Омега Архитектс" ООД. Изпълнител на обекта и заявител в конкурса е фирма Главболгарстрой София АД. Инвеститор е Белвю Пропъртис ЕООД.

Първа награда „Фасада на годината 2008" (почетен кристален куб на Баумит и парична награда от 1500 лв.) в категория "Еднофамилни къщи" получи „Еднофамилни къщи в парк „Отдих и култура", гр. Пловдив" - проектант на къщите е арх. Тодор Абаджиев. Изпълнител на сградите и заявител в конкурса е фирма „Архцентър-А" ЕООД.

В категория „Жилищни сгради" - първа награда „Фасада на годината 2008" (почетен кристален куб на Баумит и парична награда от 1500 лв.) спечели Жилищна сграда „Жаклин", гр. София, бул. България 58 с проектант Аедес студио ЕООД, арх. Пламен Братков и изпълнител АТС Арт тех студио ООД. Инвеститор на обекта и заявител в конкурса е фирма Софбилд енд Ко ЕООД.

Поощрителна награда на Баумит България - 500 лв. и почетна статуетка се присъди на: Банска къща, гр. Банско, ул. Цар Калоян 31, за успешно внедрени в практиката иновационни решения. Къщата е изолирана с най-модерната и ефективна топлоизолационна система Баумит Суперфасада open plus nano.

Оригиналните решения бяха оценени от жури, начело с арх. Лило Попов - заместник - председател на Управителния съвет на Съюза на архитектите в България.

В централното фоайе на Университета по архитектура, строителство и геодезия още през февруари бяха изложени всички участващи в конкурса фасади. За втори път Баумит България дава възможност и на студентите чрез гласуване да излъчат своята фасада-фаворит, която спечели наградата Фасада на студента - Жилищна сграда „Жаклин".

В рамките на конкурса Баумит България поощрява и изявени студенти от Университета по архитектура, строителство и геодезия, като ги отличава със едногодишни стипендии. С връчените нови шест стипендии през 2009 г., стипендиантите на Баумит вече стават 12.

На снимката: Жилищна сграда „Жаклин"