Отпусканите заеми от по-големите финансовите институции във Франция за покупка на жилищен или друг вид имот са спаднали с над 11% от началото на тази година, пише френското издание Le Figaro.

Това е станало ясно след направени подробни изследвания на пазара на недвижими имоти в страната от една от водещите статистически компании CSA.

Според предоставените от нея данни общата стойност на отпуснатите кредити за имот е на стойност около 215 млн. долара.

Освен това докладът показва, че търсенето на жилища за покупка във Франция остава сравнително стабилно от началото на тази година на фона данните, които пристигат от съседни страни и особено Великобритания.

Въпреки това банките, подобно на тези в останалите държави, които бяха засегнати по един или друг начин от кредитната криза, затегнаха значително условията по отпускане на кредити.

Основната причина за това е фактът, че самите финансови институции срещат големи затруднения при отпускането на заеми помежду си заради кризата във финансовия сектор, обхванала целия свят.

Според мненията на голяма част от анализаторите в сектора в страната, Франция е засегната от кризата.

Въпреки това, французите са доста по-големи оптимисти относно развитието на пазара и движението на цените на недвижимите имоти в сравнение с останалите си колеги в съседните страни, пише още изданието.