Разрушително земетресение нанесе смъртоносен удар на Япония

Цунами уби хиляди хора

Светът трепери пред заплахата от ядрена катастрофа

Кръвопролития е Либия

Заглавията на вестниците карат мнозина да мислят, че краят на света не е далеч. На този фон продажбите на бункери в САЩ, предназначени да спасят собственика си дори при Апокалипсис, растат с астрономически темпове, съобщава Си Ен Ен.

Компанията Northwest Shelter Systems, която предлага убежища на цени от 200 000 до 20 млн. долара, фиксира 70% ръст на продажбите си покрай събитията в Близкия изток, а земетресението в Япония дойде като черешка на тортата на тази специфична продукция. Обикновено компанията строи по 4 бомбоубежища годишно, но сега има поръчки за цели 12.

При UndergroundBombShelter.com, която предлага портативни убежища и бункери, търсенето е излетяло с 400% след земетресението в Япония. А палатките с радиационно-химическа защита за 9 500 долара достигнаха исторически максимум- за седмица бяха продадени 4, при традиционно не повече от една на месец.

Друг производител Hardened Structures отчита 20% ръст. Компанията традиционно се е специализирала в подготовка за Апокалипсис-2012, което означава убежища, в които ще останете невредим при земетресение с магнитуд 10 по скалата на Рихтер, скорост на вятъра 200 м/сек, потъване във вода в рамките на 500 часа, слънчев взрив, обръщане на магнитните полюси, прилагане на химическо, биологично и ядрено оръжие, валеж на 306 л дъжд на кв. м и 366 см снежна покривка.

Макар че бункер-строителството е на мода сред богаташите, единствен подобен бум на търсенето компаниите са отчели през 2000-та година.

Максимален ръст- над 1000%, фиксира Vivos, фирмата, която първа започна да строи не индивидуални бункери, а цял подземен комплекс за 200 души. Страхът кара хората да заявяват място в комплекса срещу депозит от 5 000 долара.

Изпълнителният й директор Робърт Вичино обяснява, че най-големият страх на клиентите му в момента е „вълнови ефект на земетресенията".

„С какво ще свърши всичко това не знам. Може би с икономически крах. А той ще доведе до анархия, при която може да загине 90% от население", не спира да плаши той.

И няма как, предвид че компанията се е заела с най-амбициозния си проект досега: бункер компплекс за 950 души в щата Небраска. Той ще има апартаменти на четири нива, медицински и стоматологичен център, храм, зоопарк, компютърна зала и дори... винарна.

А за тези, които искат да видят какво се случва на Земята, е поставена набюдателна кула с височина 106.6 м.

Когато получи депозити за поне половината места в бункера, специализираната в оцеляването на всяка цена компания, ще организира екскурзия, на която клиентите да решат дали да заплатят останалите 25 000 долара за живот и след края на света.