Строителните предприемачи в централната част на Лондон предлагат на институционалните инвеститори отстъпки от до 20%, за да стимулират покупките, сочат данни на Bloomberg. Причината – сериозното намаляване на сделките в луксозния сегмент на имоти.

Отстъпки от подобен размер се предлагат на инвеститори, склонни да закупят 100 апартамента или повече, според Килиан Хърли, изпълнителен директор в строителната компания Mount Anvil Group Ltd.

За отстъпки в границите на до 15% в луксозния имотен сегмент в Лондон съобщиха и от консултантската компания CBRE Group.

Отстъпките се правят в момент, когато рекорден брой жилища в най-престижните лондонски квартали се планира да излязат на пазара.

В същото време продажбите в комплексите във фаза на изграждане в британската столица са се понижили с 19% през четвъртото тримесечие на миналата година, според данни на Molior London Ltd.

„Много е вероятно да станем свидетели на понижение в продажните цени в ключови квартали на Лондон, където доскоро имаше много международни инвеститори“, смята Андрю Станфорд, мениджър Жилищни имоти в LaSalle Investment Management, цитиран от Bloomberg.

Акциите на Berkeley Group Holdings Plc, най-големия строител на жилища в Лондон, се понижиха с 3.2% днес по време на търговията им на фондовата борса в британската столица - след прогнозите.

Специалистите коментират обаче, че дори и въпреки отстъпките, купувачи на голям брой жилищни единици е трудно да се намерят, защото те не са предвидени за отдаване под наем, а за покупка.

Повишеното предлагане на имоти в централната част на Лондон инициира понижение от 1% в наемите за 12-те месеца до март, според данни на консултантската компания Knight Frank LLP.

Ситуацията е подобна на тази в Манхатън, където бумът на строителството на луксозни апартаменти инициира понижение в наемите им от 4.2% през февруари спрямо същия месец на миналата година.