Израелска и британска компания ще реализират два екопроекта в България, като инвестициите възлизат общо на около 300 млн. евро, съобщава Propertywire.com.
Освен британската Willbrook Management International, която ще инвестира 40 млн. евро в жилищен комплекс във Варна, Tidhar Group and Asim Real Estate в сътрудничество с Bulgarian Investment Group ще осъществи комплекса Razlog .

Първият проект включва изграждането на 11 жилища, СПА-център и развлекателен комплекс, като изпълнителният директор на британската компания Даян Войдс се похвали, че това ще стане един от първите "зелени проекти" в България. В него ще бъде изградена енергоспестяваща система и водосъхраняващи аератори.

Вторият екопроект предвижда изграждането на целогодишен ваканционен комплекс Razlog на стойност 250 млн. евро. Той ще се състои от 8 хотела на обща площ 150 хил. кв. м. Един от хотелите ще разполага със стаи, приличащи на изсечени в скалите. Около самия комплекс се предвижда засаждането на борови масиви.

Според международната консултантска агенция Colliers International все повече инвеститори са привлечени от зелените проекти. Последните изследвания показват, че строителството на такива оскъпява проектите едва с 2% спрямо традиционните, като същевременно приходите могат да превишат първоначалните разходи десеторно.