Убеден съм, че след три години София ще е друг град. Столицата ще има две магистрални връзки, а позицията на един град не се определя само от броя на населението и икономиката, а и от инфраструктурните му връзки с други градове. Това каза Петър Диков, главен архитект на София, по време на 10-то издание на BalREc, което се провежда под надслов „Общи усилия за устойчиво развитие" и на което Profit.bg е медиен партньор.

София е един от малкото градове в света, според Диков, който няма магистрална връзка с други милионни градове, а около нас такива има не един. Според него тези връзки ще помогнат на столицата ни да скочи в друга орбита.

Като проблем пред развитието на София обаче Петър Диков обърна внимание на един много важен аспект, а именно отнемане от развитието на други градове от страната, за това всички действия трябва да бъдат добре премислени и осъществени.

По отношение на вътрешната инфраструктура на София, главният архитект заяви, че случващото се в града също ще обърне развитието на града. Разширението на метрото, според него, ще обърне коренно инвестиционната ситуация в столицата, като именно територии около метрото ще бъдат основните оси на развитие.

„Метрото е бъдещата линия на развитие на София и който предприемач си направи добре сметките, ще се качи на бързия влак, там където печалбите са много добри", каза Петър Диков, като добави, че у нас има разединение между общите проекти и инвестиционните идеи.