След разговора ни с представителите на ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ и БенчМарк Фонд Имоти АДСИЦ за състоянието на инвестиционните им проекти и какво ново да очакваме от тях, днес разговаряме с Петър Сяров, директор за връзка с инвеститорите на Прайм Пропърти БГ АДСИЦ

Г-н Сяров, в какви проекти от Прайм Пропърти БГ АДСИЦ сте инвестирали днес?

Към днешна дата Прайм Пропърти БГ АДСИЦ е инвестирало в проекти за жилищни и административни сгради. Дружеството е собственик и на терени, за които предстои да се приемат устройствени планове от общините по местонахождението на имотите и решението за конкретната реализация ще бъде съответно съобразено.

На какъв етап са проектите от осъществяването им?

Прайм Пропърти БГ АДСИЦ е реализирало три проекта - завършени сгради. Единият е продаден изцяло, един - отчасти и една сграда се отдава под наем. Дружеството има готовност да започне изграждането на още три проекта, за които понастоящем се търсят пазари.

Сн.: Проектът на „Прайм Пропърти БГ”, разположен на ул. „Черковна”, представлява 6-етажна луксозна жилищна сграда. Сградата е изцяло продадена с предварителен договор.

Сн.: Офис сградата, разположена на ул. „Антим I”, е първият завършен проект на Прайм Пропърти БГ АДСИЦ. Оттам информират, че сградата е отдадена под наем. В нея е и седалището на фонда

Сн.: Ваканционното селище The Lighthouse („Фарът”) се намира в с. “Св. Влас”, близо до Слънчев бряг и е от затворен тип

Каква е пазарната ситуация, от гледна точка реализиране на доходност от тях?

Потенциалът за реализиране на доходност от проектите е по-нисък в сравнение с този от преди началото на световната икономическа криза. Това важи и за наемните, и за продажните цени. Все пак не е за пренебрегване фактът, че към момента разходите по строителни дейности също са по-ниски, което спомага доизграждането на започнати строителни проекти и започването на нови.

Каква стратегия следвате, с цел извличане на доходност от проектите?

Стратегията на Прайм Пропърти БГ АДСИЦ за извличане на доходност е по-скоро средносрочна и дългосрочна. Тя включва при всички положения намирането на ефективното търсене за конкретни нужди и застрояването на собствените на дружеството имоти.

Дружеството е ориентирано към средно големи строителни проекти.

Какви нови проекти предвиждате?

От гледна точка на Прайм Пропърти БГ АДСИЦ има потенциал за започване на нови проекти. Дружеството е отворено за придобиване на нови активи (имоти) с добра локация и на разумни цени.

За съжаление все още не се наблюдава ясна тенденция на пазара на недвижимите имоти у нас. Пазарът изглежда неразчистен. Към този момент, например, имаме конкретен интерес към перспективни терени за жилищно строителство.

Снимки: Прайм пропърти АДСИЦ