1997-2007 г. Десет години, през които пазарът на недвижими имоти отбеляза повишение в размер на 140%, пише френското електронно издание Le Figaro.fr.

Междувременно, през последната година се появиха и първите знаци на "задъхването" на сектора, които сложиха край на периода на покачване на цените на имоти във Франция, пише още изданието.

В свое писмо, Националната федерация за недвижими имоти (FNAIM) обяснява, че забавянето в сектора е поразително.

През 2007 година цените са отбелязали ръст от 3.8%, на фона на 7.1% за 2006-а. Това забавяне е вследствие на отслабването на сектора, наблюдавано в началото на 2007 година, обяснява директорът на федерацията Рене Палинкур. Този развой на нещата се обяснява най-вече с условията за теглене на кредити, които на този етап са доста сложни.

Един от факторите, свидетелстващи за наблюдаваната тенденция на отслабване на сектора е твърде дългото отлагане на покупката на имот, пише още изданието.

За 2008 година обаче анализаторите прогнозират тотално преобръщане в сектора. Федерацията очаква цените на имотите да отбележат ръст до 0.2% на годишна база. В Париж цените също ще отбележат ръст, смятат анализаторите, който по техните изчисления ще достигне 5%. За Ница прогнозите са за ръст от 4.9%, а за Антиб от цели 14%, прогнозират от FNAIM.

Що се касае за другите региони от федерацията съобщават, че тези, в които цените са най-високи ще отбележат спад през 2008 година, и обратното, регионите с най-ниски цени на имотите ще посрещнат 2008-а с нови, по-високи цени на жилищата, сочи още френското издание.