Панелните жилища продължават да бъдат сред най-засегнатите от кризата, като повишеното предлагане и почти никаквото търсене драстично намаляват цените им.

Нежеланието на банките да кредитират покупката на такъв тип жилищен имот прави продажбата им в повече случаи невъзможна. Офертите за продажба на панелни стоят с месеци без почти никакъв интерес.

В опит да привлекат клиенти за такива жилища, повечето агенции за имоти и брокери са готови на големи намаления спрямо първоначалната цена.

Най-евтиното едностайно панелно жилище, което се предлага от imoti.net в София се намира в "Дружба 1" на цена от 19 000 евро. Апартаментът е с площ 42 кв.м, като от агенцията предлагат пълно и коректно обслужване до окончателното финализиране на сделката, както и съдействие за отпускане на банков кредит.

В други големи крайни комплекси, като Люлин и Левски се предлагат едностайни панелки с площ между 30 и 50 кв. м за под 30 000 евро.

От Адрес предлагат двустайно панелно жилище в Люлин 6 с площ от 50 кв. м само за 20 000 евро. Средната цена на квадратния метър е 400 евро, като само за тази оферта от агенцията не иска никаква комисионна от купувача при сключване на сделка.

Най-скъпата оферта за панелно жилище е в кв. Иван Вазов, като площта е 66 кв. м, а обявената цена е 98 000 евро. Непреходния апартамент е с панорамна гледка към Витоша, в непосредствена близост до пазар "Иван Вазов" и Южен парк.

Средната цена на квадратния метър на тристаен панелен апартамент в квартал Ботунец е едва 320 евро, сочи още справка в imoti.net. Жилището, чиято площ е 94 кв. м и e ремонтирано с вградена кухня, ПВЦ дограма, непреходен, ламинат, теракот и струва само 32 000 евро.