Представители на агенции за недвижими имоти в Румъния казват, че парите от чужбина, които влизат на румънския пазар за жилища, имат изключително спекулативен характер, пише днес вестник "Адевърул".

Над 60 на сто от собствениците на нови апартаменти в Румъния са чуждестранни инвеститори. Техният интерес обаче е изключително спекулативен. Те желаят да продадат жилищата на местни граждани в момента, в който домовете станат напълно готови, като печалбата им може да стигне до 50 на сто, посочва изданието.

Сорин Лъкуста, директор на отдела за жилищно строителство на агенцията за недвижими имоти "Регата", описва какво се случва на румънския пазар: "Чуждестранните инвеститори, в много случаи инвестиционни фондове, купуват между 10 и 200 апартамента в рамките на само една сделка. Въпреки че напоследък спадат, регистрираните печалби от момента на купуването на жилище, което е само на етап проект до продажбата му след построяването му, варират между 15 и 50 на сто", смята Лъкуста и прогнозира, че равнището на печалбата в такива случаи не би могло да падне под 15 на сто.

"Заплатите в Румъния растат и по този начин тези, които формират търсенето, ще могат да си позволят да платят исканата цена", казва още представителят на "Регата". Според него в идните пет-десет години в Букурещ ще се реализират половин милион сделки с апартаменти, повечето от които ново строителство. По думите на Лъкуста броят на новопостроените домове ще расте устойчиво в идните пет-десет години.

Според други представители на сектора обаче, румънският пазар на недвижима собственост е ограничен заради относително малкия капацитет за строителство.

"Всяка от основните десет строителни фирми в Букурещ може да построи около 25-30 хиляди квадратни метра годишно. Простата сметка показва, че основните компании имат капацитет да реализират максимум 300 хиляди квадратни метра. А панацеята за големите чуждестранни строителни компании, които да дойдат в Румъния, си остава химера", казва Доринел Казаку, който отговаря за румънския пазар в испанската строителна компания GEA Prasa.

"Основната причина скоро да не видим големи международни строителни компании на румънския пазар е сериозният проблем с липсата на работна ръка в строителния сектор", казва Казаку. " Големите компании няма да дойдат в Румъния, защото знаят, че няма с кого да работят, въпреки че цените на жилищата растат", обяснява експертът.

Дори и да е така, все повече нови и нови жилищни комплекси ще намерят място в Букурещ. Някои от тях дори на мястото на старите блокове от времето на комунизма. Щефан Думитрашку, главен архитект на район трети в Букурещ, смята, че максимум след две години ще се стигне до сриването на някои блокове, строени преди 1989-а година, за да бъдат построени на тяхно място нови жилища.