Париж не е Франция и жителите от провинцията дават това да се разбере много ясно. Но Париж, като столица, е витрината на Франция в областта на изкуството, модата, гастрономията, спектаклите, забележителностите и т. н., въпреки че провинцията играе доста важна роля във всички тези дисциплини, пише френското издание Seloger.com.

Множеството туристи, които пристигат всяка година в столицата изобщо не противоречат на факта, че Париж е един от най-красивите градове в целия свят.

Някои от туристите, както и руски, китайски, индийски и бизнесмени от Средния изток толкова много се възхищават на Париж, че си купуват земя във френската столица.

Не просто някакви си 30 кв. м, но 150-250 кв. м, за да получат мястото в "приказния Париж",. като предпочитанията им са мястото да бъде на Шан-з-Елизе, Шан-дьо Мар, Л'ил Сен Луи... със задължителен изглед към Сена или Айфеловата кула. Тавани с орнаменти, предверия, големи коридори... Такива жилища на имотния пазар в Париж се продават за 15, 20 или 30 000 евро на квадратен метър.

В последно време жилищата в Париж пораждат интерес у италианци, испанци и норвежци. Този нов тип купувачи засилват твърдението, че целият блясък на жилището зависи от мястото, където се намира. Те са съгласни да дадат 10 хил. евро за кв. м допълнително, стига да останат доволните от новия си апартамент.

Купувачите, които се насочват предварително към качеството на жилището, а не към мястото или изгледа, са по-малко, сочат последната годишна анкета, въпреки че изгледът към площадите Нотр Дам или Трокадеро са наистина уникални, пише още френското издание.