Поне с 20-30 лева може да свалите искания наем, ако сте харесали гарсониера, вързана с "Топлофикация". Собствениците на домове с централно отопление са склонни на отстъпки, за да намерят квартиранти.

Защото предпочитани на пазара са жилищата, които се отопляват с ток или газ. Хората се изплашиха от прогнозите за високи сметки за парно и дори са готови да сменят жилището си, за да икономисват през зимата, твърдят брокери.

Предлагането на квартири в София е огромно - 300 000 жилища чакат наематели според справка от сайтовете за имоти. Кризата прогони от столицата неколкостотин хиляди работници, които изгубиха работата си. Така се освободиха много апартаменти, чиито собственици се надяват студентите да попълнят дупката в бюджета им.

Тази година обаче хазяите не са силната страна и заради конкуренцията са склонни на сериозни отстъпки.

Скъпото парно ще удари двойно джоба на пенсионерите. Освен че ги чакат с около 30% по-високи сметки от миналата година, много от тях започват да губят допълнителния си доход от наеми. Защото квартирантите започнаха да напускат и да си търсят жилища в райони, които не са вързани за "Топлофикация".

Или пък избират квартири в нови блокчета без централно отопление, обясниха брокери от агенции за недвижими имоти. Други пък сменят жилището, защото цените реално падат, а хазяите им увъртат и не искат да свалят наема.

Според агентите по недвижими имоти до миналата година студентите са търсили квартири най-вече по старите панелки или кооперации, защото наемите там са били доста по-ниски. Сега обаче кризата почти е изравнила цените, а поскъпването на парното допълнително накланя везните към новите сгради.

Например обзаведена стая в панелка в момента се предлага на цена между 120 и 170 лв., докато до миналата година беше от 180 до 250 лв. В новопостроен блок предложенията за стаи са от 140 до 200 лв.

При гарсониерите цените не са много по-високи. В зависимост от района и обзавеждането те тръгват от 120 лв. и рядко достигат 400 лв. Цените при двустайните апартаменти пък започват от 280 лв. По-добре обзаведените стигат и над 500 лв.

С по-високия наем обаче квартирантите си гарантират изцяло ново обзавеждане, включително с бяла техника.

Понякога в офертите влиза дори ползването на гараж. Заради поскъпването на парното и все по-големия интерес към отопление с ток все по-често предлаганите апартаменти или стаи вече са обзаведени с климатик от собствениците.

Източник: в. Стандарт