Бурният строителен ръст през последните няколко години значително увеличи броя на офертите за продажба на парцели, подходящи за строителство, в района около София.

Започналата преди 2 години криза в сектора недвижимите имоти в световен мащаб обаче доведе до значително понижение в цените им, като в много от случаите изпреварва дори това на жилищните имоти.

Отдръпването на част от инвеститорите също допринася за движението на цените в отрицателна посока. Поевтиняването също така до голяма степен зависи от местоположението на терена.

В традиционно предпочитаните парцели в южните райони на столицата като Драгалевци и Симеоново, например, то е по-малко отколкото в квартали като Враждебна или Божурище, разположени в северната част.

Парцел в регулация в с. Лопушня, общ. Годеч, обл. София, с площ от 1060 кв. м, с ток, вода и на метри от асфалтов път се предлага за продажба от Orange Estates за 13 500 евро или 12.54 евро за кв .м.

Срещу 25 000 евро от същата агенция предлагат парцел в центъра на село Волуяк, с площ 400 кв. м, за жилищно строителство. Теренът е с осигурен ток, вода и канализация.

Красив и спокоен парцел на склона на хълм в красива местност, над езерото Панчарево, на около 15 км. от София, по пътя към Боровец, е най-изгодната оферта на Лукс Имоти. Парцелът е в регулация и се простира върху 547 кв.м, а цената е 60 000 евро. В него има течаща вода, близо е до път. Електрическите кабели минават само на метри от имота, което означава, че парцелът лесно може да бъде снабден с електричество.

В imoti.net предлагат терен с площ 1 401 кв. м, разположен на 35 км от София, в с. Желен, на самия асфалтен път към центъра на селото, на цена от 1 119 евро. Ако направим сметка, излиза че цената на квадратния метър пада под 1 евро.

Най-скъпият парцел, който се предлага от имотния портал, е с площ 820 000 кв. м и се намира между гр. Самоков и Боровец. Обявената цена е 24.6 млн. евро.