Tishman International Companies, водеща международна компания за строителство и управление на имоти със седалище в Лос Анджелис, и GE Real Estate обявиха, че първата офис сграда от проекта Sofia Airport Center ще получи LEED сертификат, когато бъде изцяло завършена.

LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) e американски сертификат за екостроителство, разработен от Съвета за екостроителство на САЩ (USGBC). Днес повече от 35 000 проекта в над 90 страни кандидатстват за зеления американски сертификат.

Използването на екологични материали при построяването на A.02 поставя обекта в класацията за устойчиво развитие на LEED, което ще го превърне в първата офис сграда в България, получила престижната оценка.

"Очакваме Sofia Airport Center да получи сребърен сертификат", заяви председателят на Tishman Алан Д. Леви.

A.02, първата офис сграда в Sofia Airport Center, е разположена на площ от около 17 000 кв. м, като се предвижда тя да бъде изцяло завършена през първото тримесечие на 2010 г.

Като бъде изграден, Sofia Airport Center ще предлага офиси със смесено предназначение, като ще разполага със 100 000 кв. м клас А офиси с подземни паркоместа, 22 000 кв. м първокласно логистично пространствo и офиси Клас В+, хотел с 250 стаи, който ще разполага и със заведения за хранене, конферентни зали, съоръжения за спорт и развлечения.

Изграждането на Sofia Airport Center е съобразено с всички екологични изисквания и с предписанията в новия български Закон за енергийната ефективност. Комплексът има енергийно-ефективна система за управление на сградата (BMS), която следи външната температура и регулира климатичните инсталации с променлив въздушен обем.

Получаването на сертификата LEED е признание за екологичните и финансовите постижения на компанията. Това е оценка не само за по-ниските оперативни разходи и по-високата стойност на актива, но и за намаленото количество на отпадъците, извозвани към депа за отпадъци.

"Горди сме, че с общи усилия постигнахме изискванията на строгите екологични стандарти на LEED, и с радост ще поставим на видно място плакета на LEED, който признава офис сградата от Sofia Office Center за екологично и здравословно място за работа", коментира Алан Леви, председател на Tishman International Companies.