Първи фалирал мол. Това е на път да се случи у нас след бума на строителство на големи търговски центрове.

Поводът за драмата са спорове кой на кого дължи пари. "Енерго-Про" дръпна шалтера на мол "Варна Тауърс".

Отговарящата фирма за поддръжката на електромрежата "Боел" пък поиска обявяването на търговския център в несъстоятелност само 2 години след бляскавото откриване на сградата, съобщи Медиапул.

Страстите се нажежиха до червено още на 1 август. Тогава електроразпределителното дружество "Е.ОН България", което е основен наемател на офис площите в кулите във "Варна Тауърс", спря за първи път тока в сградата.

Вече втора седмица молът потъва в мрак в часовете с най-много посетители - между 17 и 20 часа, разказаха търговци, цитиранир от вестник "Стандарт".

Причината за спирането на тока е спор за пари между собствениците на мола Мартин Згурев и Антонио Бухтияров и "Енерго-Про", които станаха мажоритарен собственик на "Е.ОН" в края на юни.

Електроразпределителното дружество претендира за 120 хил. лв. вземания, докато "Варна Тауърс" твърди, че "Е.ОН" им дължи около 480 хил. лв. от сервизни такси.

Електроразпределителното дружество е най-големият наемател на офис площи във "Варна Тауърс", и то за 10 години, като първите две са гратисен период. Безплатното ползване на площите изтича през ноември.

Това е злоупотреба с монополно положение, коментира Мартин Згурев пред Медиапул. Заради спрения ток част от наемателите поискали да напуснат.

Общо задълженията на "Варна Тауърс" възлизат на над 76.7 млн. лв., а оценката му е за 78 млн. лв., показва финансовият му отчет за 2011 г.