Характерното за тази криза и съответно развитието на икономиката след нея е, че тя влияе по различен начин на различните сектори и по тази причина картината у нас е цветна, а не е чернобяла. Това, което всъщност ние имаме като последни данни, това са данните за състоянието на икономиката през очите на бизнеса.

Най-положителни оценки за настоящото състояние на икономиката и очакванията за бъдещето имат тези от сектора на услугите.

За първи път през август имаме толкова ясно отчетливо повишение на показателя на бизнес климата, което се дължи както на оценка на настоящето състояние на сектора, така и за очакванията им за следващите от три до шест месеца. Това каза доц. д-р Мариана Коцева, председател на Националния статистически институт (НСИ), във връзка със състоянието на българската икономика.

По думите й положителни сигнали има и в сектора на строителството, където много дълги месеци преобладаваше песимизмът сред мениджърите.

„За първи път от много месеци се намалява процентът на тези бизнесмени, строителни, които са посочили финансови затруднения", добави Коцева и поясни, че преди около 68-70% са имали финансови проблеми, а към момента този относителен дял е спаднал с около 10%.

Източник: Нова телевизия