Първите наематели на най-големия офисен център в България - European Trade Center (Европейски Търговски Център), ще влязат през януари 2010 г., съобщи Таня Косева-Бошова, главен изпълнителен директор на ЕТЦ, в интервю за Colliers Magazine.

Първите две сгради на офисния център, който се изгражда на бул. „Цариградско шосе" в общ комплекс с Карфур Цариградско мол, ще бъдат готови през декември тази година. Наематели в тях ще бъдат Виваком и Карфур - със съответно 23 000 м2 и 6 700 м2 наета площ. Договорът, подписан с Виваком, е най-големият договор за наем на офис площи на българския пазар. Останалите сгради ще бъдат готови през първата четвърт на 2010 г.

Европейски Търговски Център индикира качествено ново развитие в сегмента на офисните площи, коментира Таня Косева-Бошова. Той е лесно достъпен от центъра благодарение на новоизградения тунел под булевард „Цариградско шосе". Проектът има предимството да бъде в непосредствена близост до най-големия шопинг мол в страната - Карфур Цариградско мол. Не на последно място, ЕТЦ се характеризира с отлично качество на предлаганите офисни помещения.

Според Таня Косева-Бошова търсенето на нови офисни площи ще се активизира през втората половина на следващата година. Икономическата ситуация принуди компаниите да преосмислят нуждите си и да оптимизират своите офис помещения и разходи, коментира тя. „Много от фирмите разбраха, че работят в остарели офиси, чието пространство не е добре планирано и често е с високо енергийно потребление. Осъзнаха, че плащат повече, отколкото получават. Това постепенно ще доведе до по-активно търсене на нови офис площи през втората половина на годината. Появата на първите знаци на съвземане от кризата в САЩ и Европа допълнително ще усили този процес, тъй като голяма част от наемателите са мултинационални компании и решенията се взимат от техните централи", казва главният изпълнителен директор на Европейски Търговски Център.

Европейски Търговски Център се състои от пет клас А офис сгради с обща РЗП от 70 000 кв. м. Сграда А доминира околността с впечатляващите си размери и архитектура. Това ще бъде първата голяма сграда, която забелязват пристигащите от Летище София и магистрала Тракия, което я прави своеобразен портал към столицата. Размерът и разположението на сгради B, C, D и E ги прави подходящи за големи корпоративни и административни офиси.

Инвеститор на проекта е „Европейски търговски център" АД, проектант е „АС - Илиев", строителните работи се извършват от водещата международна компания TERNA, а проектният мениджмънт е поверен на SAVANT. Ексклузивен консултант е Colliers International, България - лидер на пазара на услуги в областта на недвижимите имоти. Общият размер на инвестицията е 70 млн. евро.