Първите пътници на новия пети терминал на лондонското летище „Хийтроу“ пристигнаха по-рано днес с редовния полет от Хонг Конг, съобщава property-magazine.eu.

Съоръжението, което беше официално открито от кралицата преди две седмици, струва близо 4.3 млрд. паунда. Само през първия ден на работа на терминала се очаква да преминат над 12 хил. пътници.

Според управата на летището с пускането в експлоатация на новото съоръжение се отваря нова страница в историята на „Хийтроу“ – Лондон.

Интериорът на летищния терминал е изключително комфортен за пътниците. Седящите места са повече от 9 хил., а магазините, кафенетата и ресторантите заемат повече от 30 хил. кв. м. За по-удобна връзка с централната част на Лондон на терминала има самостоятелна гара и метростанция.

В следващите 5 години ще бъдат вложени близо 4 млрд. паунда в разработката на програма, свързана с временното затварянето на втори терминал с цел модернизацията му. В този период въздушният трафик ще бъде прехвърлен към новия пети терминал.

Той е един от най-успешните строителни проекти, който напоследък е би реализиран в Лондон.

Снимка: БГНЕС