За първи път, откакто Сочи бе избран за олимпийска столица през 2014 г., цените на жилищата там се понижиха за месец с близо 3% - до 4.4 хил. долара за квадратен метър, съобщава РИА Новости, позовавайки се на руския вестник „Коммерсант“.

Според експерти понижението се дължи на липсата на информация къде ще започне строителството на олимпийските съоръжения.



Данни на анализаторската агенция Dailystroy сочат, че за периода 20 март - 21 април цените на имотите са се коригирали с 2.7% - от 4.57 хил. долара за кв. м до 4.44 хил. долара за кв. м. От юни 2007 г., когато Сочи спечели правото да бъде домакин на зимната олимпиада през 2014 г., стойността на жилищата е нараснала с 47%.

Понижението с около 3% коментират и представители на фирми за недвижими имоти в приморския град. „Официално цените не падат, но купувачите започнаха да получават все по-големи отстъпки, както на първичния, така и на вторичния пазар,“ обяснява един от експертите, запитан от вестника.



Според данните на тези агенции от март до април се наблюдава спад от 10% в търсенето на новопостроени жилища.

Основната причина, както вече бе споменато, е липсата на официална информация какви обекти ще се изграждат в хода на подготовката за зимната олимпиада през 2014 г. След избора на Сочи за столица се появи и необходимостта от преосмисляне на схемата за разширение на пътната инфраструктура и включването в устройствения план на зона за разполагане на олимпийските обекти. Това е и причината за неприемането на плана засега.

Снимки: РИА Новости