Съобщението за първото понижение на цените на някои недвижимите имоти във Франция за периода юли-септември е направило силно впечатление на купувачите, пише френското електронно издание Le Figaro.fr.

Идвайки след голямата строителна криза в САЩ, след признаците за свиване на пазара във Великобритания и Испания, не е никак изненадващо това да се случи и във Франция.

Какво всъщност представлява то? Публикуваните цифри са на Националната федерация на брокерите (FNAIM) и те са сигнал за една тенденция на стабилизиране на цените, но трябва да бъдат потвърдени от тези на нотариусите, които дават по-пълна представа за ситуацията на имотния пазар.

От FNAIM отбелязват също, че както в миналото е имало спад, така и сега, цените на апартаментите са се понижили с 1.7% за три месеца, къщите обаче засега остават стабилни, без промяна.

Ако тази тенденция се запази, 2007 година ще приключи с повишение от близо 5%, в сравнение със 7% за 2006 и 10% за 2005 година, сочат още данните.

Повишение в цените на недвижимите имоти се очаква не само в най-скъпите и търсени досега градове като Анси, Ла Рошел или Рен, ами и в градовете, разположени на брега на морето, където чужденците имат афинитет да купуват недвижими имоти.

Изданието отбелязва още, че в момента на имотния пазар във Франция 8% от купувачите са на възраст между 20 и 25 години, а това за Франция беше абсолютно невъзможно преди няколко години.

На този етап френският имотен пазар е доста съблазнителен за всички типове купувачи. Онези, които разполагат с пари дори не се замислят за покачването на цените, а останалите, които нямат чак такава възможност, винаги биха могли да изтеглят кредит, с който да си закупят красиво жилище на брега на морето, например, пише още Le Figaro.fr.