Едва ли е много редно да се правят някакви твърди прогнози за ценовите нива на имотите през настоящата 2009 г., коментират от агенцията за недвижими имоти BulgarianProperties за Profit.Bg.

Причините за това са много и се развиват доста динамично. Все още не е много ясно каква политика ще предприемат банките относно кредитирането, какво ще бъде състоянието на пазара и работна ръка, какви ще бъдат психологическите нагласи в населението, породени от световната криза и др.

Всичко това оказват голямо влияние върху пазара, казват още от BulgarianProperties.

През първите месеци на 2009 г. очакваме да получим повече яснота по развитието на тези процеси, след което ще стане ясно накъде ще поеме пазарът.

Няколко неща обаче са сигурни: едва ли цените на имотите през 2009 г. ще се повишат. По-скоро цените да се задържат на сегашните нива, когато говорим за качествените имоти, и известен спад в цените при некачествените имоти, имоти с лоша локация, панелните жилища, както и при някои ваканционни имоти.

Клиентите от своя страна ще стават все по-взискателни към качеството на имотите, които търсят.

При сегашните условия на пазара, продавачите ще бъдат много по-склонни да правят отстъпки на сериозните клиенти.

Новото строителство ще бъде сведено до минимум, а строителните предприемачи, които ще останат в бизнеса ще са единици.

Пазарът ще работи в услуга на купувача, а продавачите ще са по-дисциплинирани.

Определено 2009 г. ще бъде изключително интересна за пазара на имоти от гледна точка на това, че цялостната конюнктура ще бъде много променена, прогнозират от BulgarianProperties.