Пазарът на имоти в Ирландия отчита слабо развитие през първата половина на годината

463
Пазарът на имоти в Ирландия отчита слабо развитие през първата половина на годината

След като Великобритания беше пострада негативно от кредитната криза, и съседите й от Ирландия не останаха незасегнати, пише PropertyWeek.

През периода на първата половина на тази година, всички сектори на пазара на недвижими имоти са били засегнати от всеобщото забавяне в икономиката, става ясно от данните на CB Richard Ellis. Все пак има и някои сектори, които са се представили относително добре за периода.

Най-засегнат от всички сектори на ирландския пазар е бил инвестиционният, където печалбата от наемане от търговски и офис е достигнала 4.75%, докато от складовите и индустриални имоти е отчела леко покачване до около 5.75% за периода.

Тези приходи значително се различават от отчетените през изминалата година, когато доходността от повечето инвестиционни сделки е била по-малко от 4%.

Секторът на търговията на дребно също е бил повлиян, като от Ирландския централен статистически офис потвърждават, че общият обем на продажбите е намалял с 3.2% за периода от началото на годината до април.

Като основна причина за това се сочи непрекъснатото понижение в потребителското доверие както в Англия, така и в Ирландия.

Кризата обаче като че ли въобще не се отразява на някои, коментират от CBRE. Големи световни търговски вериги като ADM London, Spar, Boots и Starbucks докладват за доста добри печалби за периода.

Едно от най-сериозните понижения, отчетени за периода, е било на цената на земята. Почти във всички части на страната купувачите са търсели всякакви възможности за покупка на евтина земя, става ясно още от изнесените данни.

Най-добре развиващият се сектор за периода е пазарът на офис площи. Очакванията на специалистите са, че доброто развитие ще продължи и през втората половина на тази година, като се очаква до края да бъдат дадени около 1.9 млн. кв.м.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg