След като Великобритания беше пострада негативно от кредитната криза, и съседите й от Ирландия не останаха незасегнати, пише PropertyWeek.

През периода на първата половина на тази година, всички сектори на пазара на недвижими имоти са били засегнати от всеобщото забавяне в икономиката, става ясно от данните на CB Richard Ellis. Все пак има и някои сектори, които са се представили относително добре за периода.

Най-засегнат от всички сектори на ирландския пазар е бил инвестиционният, където печалбата от наемане от търговски и офис е достигнала 4.75%, докато от складовите и индустриални имоти е отчела леко покачване до около 5.75% за периода.

Тези приходи значително се различават от отчетените през изминалата година, когато доходността от повечето инвестиционни сделки е била по-малко от 4%.

Секторът на търговията на дребно също е бил повлиян, като от Ирландския централен статистически офис потвърждават, че общият обем на продажбите е намалял с 3.2% за периода от началото на годината до април.

Като основна причина за това се сочи непрекъснатото понижение в потребителското доверие както в Англия, така и в Ирландия.

Кризата обаче като че ли въобще не се отразява на някои, коментират от CBRE. Големи световни търговски вериги като ADM London, Spar, Boots и Starbucks докладват за доста добри печалби за периода.

Едно от най-сериозните понижения, отчетени за периода, е било на цената на земята. Почти във всички части на страната купувачите са търсели всякакви възможности за покупка на евтина земя, става ясно още от изнесените данни.

Най-добре развиващият се сектор за периода е пазарът на офис площи. Очакванията на специалистите са, че доброто развитие ще продължи и през втората половина на тази година, като се очаква до края да бъдат дадени около 1.9 млн. кв.м.