Пазарът на имоти в Източна Европа, включително и в България, е един от малкото, които отчитат повишение за последната една година в световен мащаб, става ясно от изнесените данни на агенция ERA на конференцията Balkan Real Estate Conference - Bulgaria 2008, провеждаща се в столицата.

При пазарите в Централна и Западна Европа сме свидетели на застой и непрекъснато свиване, което е причина повечето инвеститори в сектора да започнат да се ориентират към Източна Европа.

Към момента средната цена на кв. м за страната е 588 евро, а за София - 1 094 евро В столицата на северната ни съседка Букурещ цените варират между 1 500 и 3 000 евро на кв. м, което ги прави изключително атрактивни за купувачите.

В последните месеци у нас се забелязва нова тенденция, свързана с очакването, че цените няма да растат с темповете от последните шест години, както и с факта, че продажбите се осъществяват все по-бавно, а броят на сделките намалява.

Цените на имотите забавят ход, като немалък брой строителни предприемачи предпочитат да изчакат и да видят каква точно ще бъде ситуацията на пазара.

Най-засегнати от финансовата криза в Европа се оказаха Великобритания и Ирландия, където цените на имотите намаляха с между 2 и 5.3% за първото тримесечие на годината.

По-леко засегнати са пазарите на Франция, Италия, Португалия, Швеция, Испания и др., където кризата рефлектира най-вече върху ипотечната система и условията за отпускане на кредит стават все по-строги.