Оптимизъм – това бе най-често използваната дума в панел „Пазар на жилища“ по време на конференцията Balrec. Оптимизмът обаче засягаше най-често столицата на България и отчасти по-големите градове на страната като Пловдив, Варна и Бургас.

Изпълнителният директор на Адрес недвижими имоти Георги Павлов заяви, че за 12-те месеца до юни 2015 г. цените в София бележат повишение от 10.64 на сто, а тези в Бургас и Варна – респективно с 9.94 и 8.42 на сто.

Ръстът на цените в Пловдив за периода юни 2014 – юни 2015 г. е малко над 8%.

Между 60 и 90% от жилищата днес в различните проекти се предлагат преди Акт 16. Въпреки, че според Павлов в София са необходими около 12 000 нови жилища годишно, именно това е един от големите рискове за бъдещите купувачи.

Той поясни: „В края на 2015 г. на пазара ще са вече около 10 000 имота, средно на цена от 50 000 евро, това прави колосалната сума от близо 1 млрд. лв. Това е сума, която населението отпуска като необезпечен кредит на инвеститорите и строителите.

„Ето, в Бургас вече имаме 35-етажна сграда, но вложителите там вече пиха по една студена вода“, допълни той.

Въпреки, че това е един от малкото подобни примери на пазара, Павлов посъветва да сме по-внимателни при покупката на зелено и че тези примери ще са по-масови когато пазарът тръгне надолу.

Същевременно вече има строители, които предлагат покупки на зелено, но със специални ескроу, или доверителни сметки (сумите по нея се ползват, единствено и само при изпълнението на определено условие, например Акт 16).

Според Павлов 2016 г. ще е много добра за имотите у нас, но през 2017 г. той очаква вече да има свръхпредлагане на жилища, тъй като тогава ще са завършени голяма част от започнатите проекти.

Вижте още: Най-добрият жилищен проект тази година на пазара в София

Оптимизмът не подмина и луксозните проекти в столицата, като според Весела Илиева, управляващ партньор на Unique Estates днес вече са необходими между 2 и 3 месеца от излизането на имота на пазара до сключването на предварителен договор.

„Срокът преди бе 4-6 месеца, но очакванията ми са той дори да се намали на около 1 месец. Нашите купувачи вече търсят жилища между 200 и 300 кв. м, като клиентите ни днес, освен млади и заможни семейства са българи, живеещи в чужбина, както и хора, търсещи луксозни имоти с цел инвестиция“, заяви още тя.

Според Илиева, 2016 г. ще е годината на ексклузивните сгради, като според нея ще станем свидетели и на покачване в цените в границата от 5 до 10 на сто.