При продажбите на най-луксозните недвижими имоти в столицата на Франция - Париж на стойност над 1 милион евро, един от всеки 5 купувачи е чужденец.

Парижкият пазар на суперлуксозните недвижими имоти се чувства добре, дори твърде добре, информира френското електронно издание Le Figaro.fr.

Сред западните столици, попаднали в списъка на удостоените с награди градове, Градът на Светлините запази своята добра репутация.

Данните показват, че със 70% са се увеличили продажбите на суперлуксозни жилища в Париж през изминалата година, чиито купувачи са били отново чужденци, като те са купували недвижими имоти на стойност около 4 милиона евро за луксозно жилище например.

Рекордната продажба сред имотите в най-високия клас през изминалата година бе реализирана от проажба на къща на чужденец за 27 000 евро на квадратен метър. През изминалата година близо 20% от купувачите са били чужденци, сочи още изданието.

Миналата година парижкият имотен пазар потвърди положителния си тренд на развитие и устойчивост с 40% ръст при продажбите, в сравнение с 2005 година. Този напредък е един от най-фрапантните, уточнява Шарл-Мари Жотра, директор на агенцията за недвижими имоти "Даниел Фео".

Изглежда, че Париж се е завърнал отново в сърцата на мултимилиардерите, които в последно време се бяха оставили да бъдат съблазнени от очарованието на имотния пазар в Лондон и Ню Йорк. И ето, че чуждестранните клиенти донесоха разнообразие в парижкия имотен пазар.

Първа класа купувачи на недвижимо имущество в Париж определено са руснаците, които имат навика да изваждат парите, още преди да са намери подходящото жилище, обяснява Шарл-Мари Жотра. Миналата година те представляваха около 5% от чуждестранните купувачи.

Да имаш апартамент в Париж също е въпрос на комфорт и начин на живот, споделя още Шарл-Мари Жотра, директор на агенция за недвижими имоти в Париж.