През изминалата година в Испания са били построени 750 000 нови апартамента и къщи, което е повече от тези във Франция и Германия взети заедно. В същото време статистиката сочи, че търсенето на нови жилища е едва 60% от построените такива.

Това води до създаването дори на цели квартали от празни блокове в столицата на Испания - Мадрид. Анализатори прогнозират, че изпреварващият темп на предлагане на недвижими имоти пред това на търсенето им може да е в основата на първото понижение в цените на недвижимите имоти в Испания от 1992 година насам.

Някои специалисти дори твърдят, че цените на имотите вече регистрират неофициален за статистиката на страната спад.

Прогнозите са цените на имотите в Испания да отбележат понижение от 20% до 2009 година, в резултат на пускането на пазара на 432 411 нови жилища годишно за периода 1996-2005 година.

Цените на недвижимите имоти в Испания са поскъпнали над два пъти от 1998 година насам, като ръстът им превиши този в страни като Великобритания и Ирландия, два от най-бързоразвиващите се пазари на недвижими имоти в еврозоната.

Поскъпването на недвижимите имоти в Испания се е предопределило от ниското равнище на лихвите, стимулирало гражданите на страната, както и тези от други европейски държави да закупуват недвижими имоти.

При евентуално стартиране на понижение на цените на недвижимите имоти, испанските собственици могат да се сблъскат със същите проблеми, подобни на щатските, където се наблюдава силно забавяне на пазара на недвижими имоти от две години, коментират пазарните наблюдатели. Рискът да загубят своите имоти за испанците е дори по-голям.

Средната цена на къща в Испания е била 276 300 евро през декември, което е с 107% повече, в сравнение с 2000-та година.

Банките са дали заеми на строителните предприемачи в размер на 250 млрд. евро, което е осем пъти повече, в сравнение с 1998 година, сочи статистиката. В тази насока при невъзможност да продадат строените от тях имоти, опасността от фалит за част от тях е голяма.

Стойността на богатството от недвижима собственост на испанските семейства през 2004 година е възлизала на 521 млрд. евро, или 509% от БВП на страната, като за сравнение, същата в размер на 17.2 трлн. долара в САЩ е 159% от БВП през 2004-та година.

Лошите кредити в Испания през първото тримесечие са били най-много от четири години насам по данни на Standard & Poor's.

Очакваното повишение на лихвите в еврозоната се очаква допълнително да влоши картината на недвижимите имоти в Испания.