В България пазарът на недвижимите имоти расте със средно 25 процента през последните няколко години, пише македонският вестник "Време", воден от засиления интерес на чуждестранните инвеститори и особено на британските и ирландските такива.

Според изданието обаче, Македония, за която казват, че е винаги отворена за чуждестранните инвеститори, иронично затваря вратите за чужденците, които искат да купят недвижима собственост там.

За да извърши подобна транзакция, един чужденец в Македония трябва първо да открие фирма и да действа като юридическо лице, тъй като законът не му позволява да действа като физическо лице, се сочи още в македонското издание, цитирано от БТА.

И в България са предвидени определени законови бариери в бизнеса с недвижима собственост. Според закона, гражданите на ЕС не могат да бъдат собственици на земя като физически лица, макар тази страна да е членка на ЕС. Това ще продължи до 2014 г., когато законът ще бъде променен.

Българите обаче мъдро намират дупка в закона и тази пречка не важи за купуването на апартаменти и къщи, се казва още в изданието. За чужденците няма никакъв проблем като физически лица да купуват апартаменти и къщи в България, което дава съвсем нови възможности на пазара с недвижима собственост.

Пауер подчерта, че приходите от британските и ирландските купувачи не спират дотук. Голяма част от тях са пенсионери, които търсят място, където да се оттеглят за своите старини, а със себе си носят и своите пенсии, които се движат около сумата от 2000 лири и са доста високи за нашия стандарт.

Тук е и бизнесът с ипотеките, който също ще влияе на развитието на банковия сектор в страната. Освен британците и ирландците, които първи се заселиха в страната, в България се очаква и наплив на други граждани от ЕС, като австрийци, германци и испанци.

Македония, която непрекъснато говори за навлизане на свежи чужди капитали, затваря вратите за тези инвеститори, изисквайки създаването на фирма за осъществяване на имотните сделки.

Интересът на британците, които искат да купят недвижима собственост в Македония се понижава, когато разберат през какви процедури трябва да минат, казва Рей Пауер, представител на Британската бизнес група в Македония.

Според него има много англичани, желаещи да инвестират в имоти в Македония, а единствената пречка са законите. Като места, към които британците проявяват интерес, той посочва Охрид, Маврово, Гевгели и изобщо Южна Македония, както и предградия на Скопие като Радишани.

Според него в България само през изминалата година 30 000 британци са купили имоти, а ако се сметне, че средно имотите са се движили около 80 000 евро, това означава, че в България са влезли около 1,5 милиарда евро - бизнес, на който Македония законово затвори вратата.