Интересът на международните инвеститори към пазара на недвижими имоти в Русия се засилва, посочиха изнесени данни от руския клон на международната имотна агенция Jones Lang LaSall и представени на международното изложение за недвижими имоти MIPIM в Кан.

През изминалата година обемът на инвестициите в търговска недвижима собственост в Русия е възлязъл на рекордните за страната 3.4 млрд. долара, като повишението е близо 10 пъти в сравнение с предходната година, сочат още данните на агенцията.

На фона на ръста на инвестициите обаче, обемът все още не е достигнал този в страни като Полша, където инвестициите в сектора са възлезли на 5 млрд. евро. Силно е изоставането и спрямо страните от Западна Европа, като в Германия те са възлезли на 50 млрд. евро, а във Великобритания на 80 млрд. евро.

Въз основа на ниската база, от която стартира Русия, анализаторите очакват добро развитие на инвестициите в сектора през следващите години.

Въпреки, че при анализите Русия се сравнява с останалите развиващи се икономики от Централна и Източна Европа, според специалистите тя демонстрира стабилен тренд на нарастване на инвестициите и значимите по обем сделки в сектора на недвижимите имоти, характерни за развитите западно-европейски държави.

Местни инвеститори са направили около 44% от транзакациите в сектора през изминалата година, като за сравнение процентът на местните инвестиции в страни като Полша, Чехия и Унгария възлиза съответно на 2, 6 и 8%.

За сравнение, процентът на инвестициите направени от местни инвеститори в страни, като Германия, Франция и Великобритания са съответно 18, 23 и 48%.

На пазара в Русия се наблюдава остра конкуренция между местните и международните инвеститори подобно на това от развитите западноевропейски държави, което кара анализаторите да очакват стабилно повишение на руския пазар в дългосрочен аспект.