Пазарът на недвижими имоти в Русия продължава да привлича инвеститорски интерес

493
Пазарът на недвижими имоти в Русия продължава да привлича инвеститорски интерес

Пазарът на търговска недвижима собственост в Русия е продължил да се развива при ускорени темпове през първото тримесечие на годината, като се очаква рекордно ниво на инвестициите през тази година.

Положителното развитие се предопределя от продължаващия засилен инвестиционен интерес както от страна на местни, така и на международни инвеститори, сочи изследване на имотната агенция СВ Richard Ellis.

През първите три месеца руската банка Gazprombank и унгарският строителен предприемач TriGranit са сключили джойнт-венчър за изграждане на бизнес-центрове на територията на Русия, като и двете компании ще инвестират по 1 млрд. долара.

Инвестиционният фонд Meinl European Land планира да набере капитал в размер на 1.9 млрд. долара, за да финансира проекти в Централна и Източна Европа, включително и в България, Русия, Полша, и Румъния.

Към момента компанията е инвестирала около 42% от набрания си капитал на руския пазар на недвижими имоти.

Руската компания Raven е осъществила инвестиции в размер на 500 млн. долара за изграждане на логистични центрове в Москва и Санкт Петербург.

Руското подразделение на Africa Israel Investments планира инвестиции в размер на 400 млн. долара за изграждането на луксозни жилищни сгради, а Orco Property Group основа фонд с над 300 млн. долара за закупуването на хотели, предимно в Русия.

Офис пазарът в Москва е продължил своето силно представяне през първото тримесечие на новата година, след изключително успешната 2006 година. През първото тримесечие са били въведени на пазара нови 350 000 кв. м. офис площи в столицата.

За настоящата година се прогнозира пускането на 1 млн. кв. м. нови офис площи в Москва.

Същевременно през първото тримесечие на годината са били отдадени под наем 481 000 кв. м. офиси в Москва, като, имайки предвид че първото тримесечие традиционно е най-слабо, се очаква отдадените под наем офиси да достигнат 1.5 млн. кв. м през тази година.

Най-голямата сделка на офис пазара в Москва е била покупката на 31 000 кв. м в комплекса Mirax Plaza complex от страна на Газпромстрой в сделка на стойност 200 млн. долара, или платени по 7 000 долара за кв. м още на нулево ниво на стартиране на проекта.

Ниското ниво на предлаганите офиси от най-висок клас продължават да водят до намаляване на свободните такива, което в Москва е едва 0.5% от наличните. Това предопределя и продължаващото поскъпване до нови рекорди на цените на тези офиси.

Квадратен метър офис клас А в столицата на Русия се предлага за отдаване под наем при ниво от 1000 долара за година, като в някои проекти се очаква наемът да достигне дори 1 500 долара за кв. м.

Офисите от клас В в Москва се отдават под наем за около 600 долара за кв. м.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg