Цените на жилищата в САЩ регистрират най-голямото си тримесечно понижение от 25 години насам през изминалите три месеца, сочи доклад на финансовото издание CNNMoney.

Очакванията са кризата на пазара на недвижими имоти да продължи и през следващата година, като специалистите прогнозират ново понижение между 10 и 20% за периода. Ако това се случи, американската икономика няма да може да се измъкне от капана на ипотечната и кредитна криза, пише още изданието.

Проучване на спонсорираната от правителството на САЩ заемодател Fannie Mae сочи, че цените на жилищата ще се понижат с 10 до 12% следващата година, но лихвите по ипотечните кредити ще продължат да нарастват.

Самата компания Fannie Mae регистрира загуби в размер на 1.4 млрд. долара за третото тримесечие.

От компанията обявиха, че ще продадат акции за 7 млрд. долара, като опит да наберат някакъв капитал с възможност за посрещане на предизвикателствата на непрекъснато променящия се кредитен пазар.

Акциите на компанията отбелязаха понижение с около 1.5% и достигнаха нива от 34.69 долара за акция при търговията на борсата в Ню-Йорк вчера.