Жилищният пазар в Сингапур, който е един от най-динамично развиващите се в тази част на света, не остана незасегнат от световната кредитна криза, пише PropertyWire.

Според официалните данни, е било отчетено покачване в сектора едва от около 0.4%, което е най-ниското от 4 години насам.

Все пак, според повечето анализатори, новите мащабни инвестиции в строителството на две казина и огромен финансов център ще успеят да подпомогнат поддържането на добро ниво на пазара в дългосрочен план.

Сингапур е бил едно от най-горещите места за чужди капитали в сектора през изминалата година, сочат официалните данни на Jones Lang LaSalle, която го поставя на първо място в класацията си. Цените на имотите също са отчели повишение с над 31% за периода.

За тази година прогнозите за развитието на пазара и цените на имотите не са толкова оптимистични, като се предвижда дори спад през третото тримесечие на годината.

Въпреки това, голямо спадане едва ли се очаква, като се има предвид фактът, че в момента върви строителството на огромен курорт с много казина на стойност 2 млрд.долара. Търсенето на жилища се очаква да повиши с отварянето на първото от двете казина.

Освен всичко друго, новият курорт ще създаде работни места за хиляди хора, което пък от своя страна ще повиши търсенето на жилища под наем, коментират специалистите от Jones Lang LaSalle.

Що се отнася до новия финансов център - Marina Bay Financial Centre, който също се намира в процес на строеж, ще бъдат изградени множество луксозни апартаменти, които ще спомогнат за бъдещото поддържане на пазара на луксозни имоти.