През 2007 г. индексът, отразяващ пазара на имотите в Унгария, е спаднал с 0.5 пр. пункта до 44.4% спрямо 2006 г. Това, според Ecostat - държавният институт за изследвания върху иконимката и обществото, показва, че пазарът в страната е заплашен от нов период на стагнация, коментира the Budapest Business Journal.

Миналата година в Унгария се наблюдаваше забавяне в сектора на строителсвтото и търговията с имоти, като за четвъртото тримесечие индексът там спадна с 0.3 пр. пункта спрямо 2006 г. Според Ecostat тази година ще има раздвижване на сегмента на ремонтните работи.

От института прогнозират, че през настоящата година търсенето на апартаменти (както на ново, така и на старо строителство) ще намалее, а разрастване ще има единствено в сектора на търговските имоти.

Що се отнася до размера на инвестициите, общините в страната са песимистично настроени, бизнесът се колебае в прогнозите си, а домакинствата са предпазливи.

Обикновените унгарци очакват ръстът на цените на имотите в страната да надвиши този на инфлацията, съобщава местното Gazdasági Rádió.