Повишено търсене при по-ниски цени, отчитат брокерите от „Адрес недвижими имоти" АД във Варна.

29% е средният спад на цените на жилища във Варна за една година. След сравнително спокойните първи месеци на годината, лятото донесе традиционното за крайморските райони оживление на пазара на недвижими имоти.

Водени от различни подбуди, голяма част от собствениците обявиха имотите си за продажба, а купувачите, макар и по-малко на брой, показаха готовност да сключват бързо изгодни сделки.

В края на лятото АДРЕС отчита спад от 29% на средните цени на жилищни имоти спрямо 2008 г. За „Аспарухово" цените са паднали от 889.30 евро през 2008 г. до 609.78 през януари - август 2009 г., „Бриз" - 1 555.13 -на 927, 19 , „Младост" - 1041.44 на 679.01.

„Кризата, затегнатото кредитиране и силно намалялото търсене от чужденци, повлия върху поведението на всички участници на пазара. Цените и срокът за сключване на сделка изцяло зависят от готовността на купувачите да вложат точно в този момент спестените с исредства", коментира Димитринка Костадинчева, регионален директор на АДРЕС във Варна.

„Притесненията, които имахме в началото на годината, че на пазара може да настъпи пълна стагнация, се оказаха напълно неоснователни. Обемът на сключените през летните месеци сделка е с 53% по-голям от този през първото тримесечие, като 17% от закупените имоти са без получено разрешение за ползване, което е още един знак за възстановяване на доверието към покупка на жилища ново строителство".

Сред мотивите за продажбите се открояват няколко ясни групи-собственици, които притежават няколко имота и продават един от тях, за да довършат с освободените средства останалите. Втора по обем е групата на инвеститорите , които се нуждаят от свободни средства и вече не оценяват това вложение като добро. Чужденците, които изпитват финансови затруднения в собствената си страна търсят начини да се освободят от имотите си, закупени по света ив България на минимална загуба, но в кратки срокове, което прави офертите им доста атрактивни. Най-голям дял от всички са хората, които продават един имот, за да купят друг.

„Двойните сделки са характерни за пазара на жилищни имоти в цялата страна. Ние наблюдаваме тази тенденция от април, като Варна се различава значително от София по отношение на големината на изтъргуваните имоти, коментира Цветелина Тасева, изпълнителен директор на АДРЕС. „Продажбата на старо панелно жилище с цел покупката на нов тухлен апартамент след добавяне на малка сума спестени пари е поведение което познавахме и до момента. През летния перод 47% от двойните сделки във Варна са за продажбата на по-голямо жилище с цел покупка на по-малко в някой от кварталите, което позволява на собствениците да си освободят средства за други нужди. Обяснението се крие в намаляване на доходите на домакинствата в резултат на кризата. По данните на АДРЕС 36% от тези, които продават, за да купят избират по-голям апартамент, а останалите избират къща извън града, допълни Таесева.

Най-активни остават купувачите с пари в брой , които търсят изгодна сделка. Статистиката сочи, че правят от 10 до 12 огледа преди да закупят имот. Правилно определената цена е най-важният фактор за бързата и успешна реализация на имота. Най-търсени са двустайните апартаменти с разрешение за ползване и на цена до 40 000 евро.

Източник: БГНЕС